Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna razowa typ 2000
150 gram -
mąka pszenna typ 650
350 gram -
drożdże świeże
25 gram -
miód lipowy
1 łyżka -
otręby żytnie
2 łyżki -
siemię lniane
2 łyżki -
sezam
2 łyżki -
mleko ciepłe
1 szklanka -
oliwa
2 łyżki -
sól
1,5 łyżeczki -
woda
2/3 (ciepła) -
płatki owsiane
górskie łyżki
Przepis i sposób przygotowania Chleb z muesli na miodzie
Kroki postępowania

Obie mąki przełóż do sporej miski, dodaj gotowy rozczyn, otręby, siemię lniane, sezam, płatki, ciepłe mleko, pozostałą ciepłą wodę, oliwę i sól. Wyrabiaj ciasto robotem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Gdy ciasto zacznie odrywać się od ścianek miski i tworzyć kulę przykryj miskę lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie wyjmij ciasto z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiaj ciasto rękoma, w razie potrzeby bardzo delikatnie podsypując mąką.
Ciasto przełóż do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy o wymiarach 8,5x36 cm. Ponownie przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Komentarze (26)
Załaduj więcej komentarzy (16)