Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z muesli na miodzie

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna razowa typ 2000 150 gram
mąka pszenna typ 650 350 gram
drożdże świeże 25 gram
miód lipowy 1 łyżka
otręby żytnie 2 łyżki
siemię lniane 2 łyżki
sezam 2 łyżki
mleko ciepłe 1 szklanka
oliwa 2 łyżki
sól 1,5 łyżeczki
woda 2/3 (ciepła)
płatki owsiane górskie łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z muesli na miodzie

Kroki postępowania

1
Zacznij od przygotowania rozczynu: pokruszone drożdże wymieszaj z miodem, gdy lekko się rozpuszczą, dodaj 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Obie mąki przełóż do sporej miski, dodaj gotowy rozczyn, otręby, siemię lniane, sezam, płatki, ciepłe mleko, pozostałą ciepłą wodę, oliwę i sól. Wyrabiaj ciasto robotem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Gdy ciasto zacznie odrywać się od ścianek miski i tworzyć kulę przykryj miskę lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie wyjmij ciasto z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiaj ciasto rękoma, w razie potrzeby bardzo delikatnie podsypując mąką.
Ciasto przełóż do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy o wymiarach 8,5x36 cm. Ponownie przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Chleb z muesli na miodzie foto
2
Wyrośnięte ciasto wstaw do nagrzanego do 230*C piekarnika i piecz 10 minut. Następnie obniż temperaturę do 200*C i piecz jeszcze 20-25 minut.
Krok 2 - Chleb z muesli na miodzie foto
3
Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód usłyszysz głuchy odgłos. Wystudź na kratce kuchennej.
Krok 3 - Chleb z muesli na miodzie foto
4
Bardzo smaczny chleb z ziarnami z delikatnie wyczuwalnym smakiem miodu lipowego. Świeży nawet na drugi dzień, choć najsmaczniejszy w dniu pieczenia.
Krok 4 - Chleb z muesli na miodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 23.08.2014 08:54
Nie ma to jak swojskie wypieki,a Tobie udają się rewelacyjnie.
anemon 20.12.2013 23:28
Bardzo dziękuję za miłe słowa.
Alex_M 20.12.2013 10:56
pięknie wygląda :)
migotka28 27.11.2013 16:51
wspaniale wyglada ta skórka niczym kora drzewa
Ada-Gaba 28.09.2013 06:55
domowe pieczywo najlepsze
IZABELA29 19.06.2013 08:20
muszę znów zacząć piec chleby
adelajda 16.05.2013 10:06
lubię domowe pieczywo
IZABELA29 17.01.2013 09:00
wyborny
ben-ka 16.01.2013 10:45
hm....apetyczny chlebek,bardzo apetyczny:)
barbara11561 14.12.2012 22:22
pysznie wygląda twój chlebek-bardzo apetycznie
anemon 09.10.2012 11:19
W takim razie czekam na Twoją opinię Misiu jak Ci smakował.
misia53 08.10.2012 12:12
Chlebek z muesli z przyprawami i z różnymi dodatkami.....nawet miód się tam znajduje, nic dziwnego ,że smakuje..... taki chlebek mój kwiatuszku dzisiaj będzie w moim brzuszku!
anemon 08.10.2012 10:46
Misiu, piekę różne chleby, ale ten lubię szczególnie, bo jest naprawdę smaczny i jak na drożdżowy długo zachowuje świeżość. Muszę tylko popracować nad wyglądem chleba.
misia53 08.10.2012 10:31
anemonku , masz patent na chlebek .....extra!
alaaa 25.09.2012 20:13
bardzo ładnie wygląda,,,
reniatka 24.09.2012 09:15
rewelka!!!
Grazyna0211 22.09.2012 20:32
smacznie się zapowiada
polly66 20.09.2012 21:53
bardzo apetyczny. Niestety nie moje składniki;/
Andysz 20.09.2012 07:56
podoba mi się;)
Agnieszka_B 20.09.2012 07:12
Ostatnio często piekę chlebek w domu i chętnie skorzystam również z Twojej propozycji :)
Sroczka 19.09.2012 21:58
Domowy chlebek najlepszy.
kasienka23 19.09.2012 21:52
fajny przepis, chętnie wypróbuję
Roksana1 19.09.2012 20:54
mniam:)
anemon 19.09.2012 20:52
Oczywiście to mój błąd i dodaję 1,5 łyżeczki soli. Dzięki caralajna za wyłapanie, już poprawiam. Chleb absolutnie nie jest słodki, jadnak ma zupełnie inny smak niż cukrem, bo jeśli nie mamy miodu możemy dodać cukier albo zupełnie pominąć. Chleb jest bardzo prosty, smaczny i nie kruszy się przy krojeniu. Polecam.
zdeba 19.09.2012 17:40
bardzo ciekawy i w miarę prosty pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak