Chleb z muesli na miodzie

Chleb z muesli na miodzie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna razowa typ 2000

    150 gram
  • mąka pszenna typ 650

    350 gram
  • drożdże świeże

    25 gram
  • miód lipowy

    1 łyżka
  • otręby żytnie

    2 łyżki
  • siemię lniane

    2 łyżki
  • sezam

    2 łyżki
  • mleko ciepłe

    1 szklanka
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • woda

    2/3 (ciepła)
  • płatki owsiane

    górskie łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Chleb z muesli na miodzie

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb z muesli na miodzie foto
Zacznij od przygotowania rozczynu: pokruszone drożdże wymieszaj z miodem, gdy lekko się rozpuszczą, dodaj 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Obie mąki przełóż do sporej miski, dodaj gotowy rozczyn, otręby, siemię lniane, sezam, płatki, ciepłe mleko, pozostałą ciepłą wodę, oliwę i sól. Wyrabiaj ciasto robotem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Gdy ciasto zacznie odrywać się od ścianek miski i tworzyć kulę przykryj miskę lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie wyjmij ciasto z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiaj ciasto rękoma, w razie potrzeby bardzo delikatnie podsypując mąką.
Ciasto przełóż do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy o wymiarach 8,5x36 cm. Ponownie przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb z muesli na miodzie foto
Wyrośnięte ciasto wstaw do nagrzanego do 230*C piekarnika i piecz 10 minut. Następnie obniż temperaturę do 200*C i piecz jeszcze 20-25 minut.
Krok 3 - Chleb z muesli na miodzie foto
Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód usłyszysz głuchy odgłos. Wystudź na kratce kuchennej.
Krok 4 - Chleb z muesli na miodzie foto
Bardzo smaczny chleb z ziarnami z delikatnie wyczuwalnym smakiem miodu lipowego. Świeży nawet na drugi dzień, choć najsmaczniejszy w dniu pieczenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

ben-ka 23.08.2014 08:54
Nie ma to jak swojskie wypieki,a Tobie udają się rewelacyjnie.
anemon 20.12.2013 23:28
Bardzo dziękuję za miłe słowa.
Alex_M 20.12.2013 10:56
pięknie wygląda :)
migotka28 27.11.2013 16:51
wspaniale wyglada ta skórka niczym kora drzewa
Ada-Gaba 28.09.2013 06:55
domowe pieczywo najlepsze
IZABELA29 19.06.2013 08:20
muszę znów zacząć piec chleby
adelajda 16.05.2013 10:06
lubię domowe pieczywo
IZABELA29 17.01.2013 09:00
wyborny
ben-ka 16.01.2013 10:45
hm....apetyczny chlebek,bardzo apetyczny:)
barbara11561 14.12.2012 22:22
pysznie wygląda twój chlebek-bardzo apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat