Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z makiem, dynią i słonecznikiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
mąka żytnia 1 szkl
drożdże 3 dag
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
mak 5-6 łyżek
ziarna słonecznika 4 łyżki
ziarna dyni 4 łyżki
mleko w proszku 2 łyżki
olej 3 łyżki
woda 2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z makiem, dynią i słonecznikiem

Mąki przesiać do miski, dodać 5 łyżek maku, ziarna, pokruszone drożdże, sól, cukier, mleko w proszku, wymieszać. Następnie wlać ciepłą wodę, 2 łyżki oleju i bardzo dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odłożyć w ciepłe miejsce na 20-25 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć do przygotowanej formy. Przykryć i odłożyć na 15 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować pozostałym olejem i posypać makiem. Włożyć do piekarnika. Piec około 50-60 minut w temp 190-200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 03.12.2013 15:16
jak wiadomo uwielbiam domowe chlebki ;) Twój przepis bardzo mi się podoba :)
Katarzyna59 03.11.2013 09:55
fajny chlebek
Iwusia 09.07.2013 23:40
ale pycha chlebuś
caralajna 08.11.2012 07:37
domowy najlepszy, mniam
Joanna46 06.11.2012 08:14
Podoba mi się ten przepis. Zabieram do siebie i na pewno wypróbuję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak