Chleb z mąki pszennej razowej z dodatkiem ziaren na zakwasie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    15 dkg
  • mąka żytnia

    15 dkg
  • mąka razowa

    80 dkg
  • siemię lniane

    1/2 szklanki
  • pestki dyni

    1/4 szklanki
  • pestki słonecznika

    1/2 szklanki
  • sól

    2 łyżeczki
  • woda gazowana

    3 szklanki
  • zakwas żytni

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb z mąki pszennej razowej z dodatkiem ziaren na zakwasie foto
Do miski wsypać mąkę żytnią i pszenną
Krok 2 - Chleb z mąki pszennej razowej z dodatkiem ziaren na zakwasie foto
Dodać sól i mąkę pszenną razową ,wymieszać
Krok 3 - Chleb z mąki pszennej razowej z dodatkiem ziaren na zakwasie foto
Dolać wodę gazowaną .
Krok 4 - Chleb z mąki pszennej razowej z dodatkiem ziaren na zakwasie foto
Zakwas i wymieszać.
Krok 5 - Chleb z mąki pszennej razowej z dodatkiem ziaren na zakwasie foto
Dosypać pestki i jeszcze raz wymieszać
Krok 6 - Chleb z mąki pszennej razowej z dodatkiem ziaren na zakwasie foto
Wyrobić ciasto i odstawić ciasto na 2 godz.
Krok 7 - Chleb z mąki pszennej razowej z dodatkiem ziaren na zakwasie foto
Foremkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą
Krok 8 - Chleb z mąki pszennej razowej z dodatkiem ziaren na zakwasie foto
Po 2 godzinach ciasto przełożyć do foremki i pozostawić do wyrośnięcia na parę godzin
Krok 9 - Chleb z mąki pszennej razowej z dodatkiem ziaren na zakwasie foto
Piec w piekarniku w 180 stopni 1godz i 15 minut.
Krok 10 - Chleb z mąki pszennej razowej z dodatkiem ziaren na zakwasie foto
Po wyjęciu z piekarnika owinąć ściereczką i wystudzić.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Damiano 04.09.2015 09:09
pyszny chlebek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat