Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z mąki pszennej razowej z dodatkiem ziaren na zakwasie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 15 dkg
mąka żytnia 15 dkg
mąka razowa 80 dkg
siemię lniane 1/2 szklanki
pestki dyni 1/4 szklanki
pestki słonecznika 1/2 szklanki
sól 2 łyżeczki
woda gazowana 3 szklanki
zakwas żytni 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z mąki pszennej razowej z dodatkiem ziaren na zakwasie

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę żytnią i pszenną
Krok 1 - Chleb z mąki pszennej razowej z dodatkiem ziaren na zakwasie foto
2
Dodać sól i mąkę pszenną razową ,wymieszać
Krok 2 - Chleb z mąki pszennej razowej z dodatkiem ziaren na zakwasie foto
3
Dolać wodę gazowaną .
Krok 3 - Chleb z mąki pszennej razowej z dodatkiem ziaren na zakwasie foto
4
Zakwas i wymieszać.
Krok 4 - Chleb z mąki pszennej razowej z dodatkiem ziaren na zakwasie foto
5
Dosypać pestki i jeszcze raz wymieszać
Krok 5 - Chleb z mąki pszennej razowej z dodatkiem ziaren na zakwasie foto
6
Wyrobić ciasto i odstawić ciasto na 2 godz.
Krok 6 - Chleb z mąki pszennej razowej z dodatkiem ziaren na zakwasie foto
7
Foremkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą
Krok 7 - Chleb z mąki pszennej razowej z dodatkiem ziaren na zakwasie foto
8
Po 2 godzinach ciasto przełożyć do foremki i pozostawić do wyrośnięcia na parę godzin
Krok 8 - Chleb z mąki pszennej razowej z dodatkiem ziaren na zakwasie foto
9
Piec w piekarniku w 180 stopni 1godz i 15 minut.
Krok 9 - Chleb z mąki pszennej razowej z dodatkiem ziaren na zakwasie foto
10
Po wyjęciu z piekarnika owinąć ściereczką i wystudzić.
Krok 10 - Chleb z mąki pszennej razowej z dodatkiem ziaren na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 04.09.2015 09:09
pyszny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak