Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z mąką gryczaną, pszenną i żytnią

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 600 gramów
mąka żytnia 200 gramów
mąka gryczana 200 gramów
woda letnia 4 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
cukier 1/2 łyżeczki
pestki dyni 3 łyżki
pestki słonecznika 3 łyżki
siemię lniane 1/4 szklanki
zakwas żytni 3-4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/4 szklanki
tłuszcz do formy 20 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z mąką gryczaną, pszenną i żytnią

Kroki postępowania

1

Przygotować wszystkie składniki. Zakwas wyjąć z lodówki dzień wcześniej, dodać mąki 2 łyżki i wody około 1/4 szklanki. Wymieszać dokładnie i odstawić na noc na blacie przykryte ściereczką.

Krok 1 - Chleb z mąką gryczaną, pszenną i żytnią foto
2

Do miski wsypać mąki przesiane, sól, cukier, ziarna lnu, pestki słonecznika i dyni.

Krok 2 - Chleb z mąką gryczaną, pszenną i żytnią foto
3

Powstały z zakwasu zaczyn połączyć z letnią wodą.

Krok 3 - Chleb z mąką gryczaną, pszenną i żytnią foto
4

Wymieszać dokładnie łyżką lub ręką, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godziny.

Krok 4 - Chleb z mąką gryczaną, pszenną i żytnią foto
5

Po dwóch godzinach przemieszać ciasto, odpowietrzyć i przełożyć do wysmarowanej foremki. Foremkę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 3-4 godziny, aby ciasto wyrosło.

Krok 5 - Chleb z mąką gryczaną, pszenną i żytnią foto
6

Wyrośnięte wstawić do zimnego piekarnika i piec na obu grzałkach 15 minut w 190 stopniach, po 15 minutach wyłączyć górną grzałkę i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 55 minut.
10 minut przed końcem pieczenia skropić chleb zimną wodą pędzelkiem bo wówczas skórka nie będzie twarda i spieczona. Po wyjęciu chleb wystudzić owinięty w ściereczkę na deseczce.

Krok 6 - Chleb z mąką gryczaną, pszenną i żytnią foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 28.02.2016 15:40
super chlebek
Ola1984 18.02.2016 09:03
Przepyszny, domowy wypiek :)
Skotka 17.02.2016 18:48
Musi być pyszny!!
ania2610 17.02.2016 12:30
chlebek wyszedł świetnie!
Krzysztof15 17.02.2016 09:19
pyszny chlebek
KORAL 17.02.2016 09:16
Z gryczaną , musi być dobry :)
Ewelina1991 17.02.2016 08:47
domowy chlebek- pychota ;-)
Renata9 17.02.2016 08:09
Chlebki domowe są najlepsze :-)
Poison1988 17.02.2016 08:04
chlebek własnej roboty - to jest to :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak