Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z kwasem chlebowym i słonecznikiem na zakwasie

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

zakwas żytni 3 lyzki
woda 100 g
mąka żytnia typ 720 100 g

ciasto właściwe

kwas chlebowy 320 ml
mąka żytnia typ 720 100 g
mąka pszenna typ 750 400 g
sól 10 g
słonecznik łuskany 75 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z kwasem chlebowym i słonecznikiem na zakwasie

Kroki postępowania

1

Na zaczyn: wymieszać zakwas z wodą, dodać mąkę żytnią i wymieszać. Przykryć, odstawić na całą noc.
Krok 1 - Chleb z kwasem chlebowym i słonecznikiem na zakwasie foto
2

Na drugi dzień rano do zaczynu dodać kwas chlebowy.
Krok 2 - Chleb z kwasem chlebowym i słonecznikiem na zakwasie foto
3

Wsypać mąkę pszenną i żytnią, dodać sól.
Krok 3 - Chleb z kwasem chlebowym i słonecznikiem na zakwasie foto
4

Na koniec wsypać ziarna łuskanego słonecznika.
Krok 4 - Chleb z kwasem chlebowym i słonecznikiem na zakwasie foto
5
Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb z kwasem chlebowym i słonecznikiem na zakwasie foto
6

Następnie ciasto odgazować, przełożyć do formy (12x25cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać dodatkowym słonecznikiem. Przykryć ściereczką, odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.
Krok 6 - Chleb z kwasem chlebowym i słonecznikiem na zakwasie foto
7

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, piec 15 minut, zmniejszyć do 200 i piecz jeszcze 20 minut.
Wystudzić na kratce
Krok 7 - Chleb z kwasem chlebowym i słonecznikiem na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak