Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z jaglanką

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 50 dag
zakwas żytni 3/4 szklanki
woda ciepła 1,5 szklanki
mąki żytniej razowej typ 2000 5 dag
płatki jaglane 5 dag
syrop klonowy 1 łyzka
sól 1 łyżka-płaska
Przyprawa do chleba 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z jaglanką

1.
Mąki przesypać do miski, wlać zakwas, wodę, sól, przyprawę do chleba, syrop trzcinowy , dodać płatki jaglane a potem zagnieść gładkie sprężyste ciasto, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na kilka godzin (około 4 ) w ciepłym miejscu.
2.
Po tym czasie uformować owalny bochenek lub przełożyć na natłuszczonej ceramicznej formy do chleba i odstawić do ponownego wyrośnięcia, lekko wierzch naciąć nożem, skropić ciasto wodą i wstawić do nagrzanego do 220*c piekarnika piec 10 minut po czym temp zmniejszyć do 200*c i piec jeszcze 20-25 minut, gdy od spodu wyda głuchy odgłos przy pukaniu znaczy ze chlebek jest upieczony, studzić na kratce….. a najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 09.05.2016 10:55
Swojski najlepszy !.
norweska20 08.05.2016 23:28
smakowicie się zapowiada
krokus 08.05.2016 22:03
Domowy najlepszy
Iwusia 08.05.2016 20:27
domowy chlebuś jest najlepszy
jagoda5913 08.05.2016 17:56
pyszny chlebek
Babeczka35 08.05.2016 17:05
Taki najlepszy:)
Mama niejadka 08.05.2016 15:10
Pyszny domowy chlebek
cukiereczek 08.05.2016 14:43
pachnący,domowy,świeży, rewelacyjny
agnieszka214 08.05.2016 13:35
Lubię domowy chleb

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak