Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z garnka z ziarnami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
mąka z pełnego przemiału 1 szklanka
woda letnia 1,5 szklanki
sól 1,25 łyżeczki
garść słonecznika
mała garsc pestek dyni
mąka do podsypania

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z garnka z ziarnami

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże i sól, mieszamy. Wlewamy wodę i mieszamy łyżką, mikserem lub ręką, jak kto woli :) Dodajemy ziarna. Mieszamy krótko, tylko tyle żeby wszystko się połączyło. Miskę nakrywamy folią i odstawiamy na minimum 12, a lepiej na 18 godzin. Miska ma stać w normalnej pokojowej temperaturze. Po 12-18 godzinach ciasto wykładamy na omączony blat, lekko je rozpłaszczamy nadając prostokątny kształt, teraz odgazowujemy czyli pozbywamy się nadmiaru gazów wytworzonych przez drożdże, poprzez złożenie ciasta na pół i jeszcze raz na pół i lekkie jego naciskanie otwartymi dłońmi (albo też tak jak to robi Jim Lachey na filmie z linku i kładziemy gładką stroną do góry a złączeniem w dół np na misce wysmarowanej odrobina oliwy i posypanej odrobiną ziaren. Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na blacie na ok. 2 godziny lub aż chleb powiększy się ok. 2 razy. Teraz nagrzewamy piekarnik wstawiając do niego puste, niczym nie wysmarowane naczynie w którym będziemy piec chleb (garnek bez plastikowych elementów). Naczynie musi grzać się ok. 1/2 godziny od włączenia piekarnika, musi być bardzo gorące. Chleb odwijamy i zsuwamy do garnka, albo pomagamy sobie tylko rękoma. Posypujemy zairenami,słonecznika lekko je wgniatajac w ciasto (mozna posmarowac jajkiem i posypac ziarnami) . Naczynie nakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika, można teraz obniżyć temperaturę do 230 stopni. Pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy ok. 10-15 minut. Chleb po upieczeniu studzimy na kratce. U mnie chleb troche plaskaty bo robilam go w podłuznej formie. Ale i tak pyszny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 10.04.2012 20:41
wygląda smacznie
andzia123 10.03.2012 08:54
super
eli_555 06.11.2010 22:56
pyszny chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak