Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z garnka

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3/4 kg
drożdże świeże 25 gram
sól 1 płaska łyżeczka
olej 1 łyżka
woda ciepła 2 szklanki
cukier 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z garnka

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże, sól, cukier, olej. Wszystkie składniki mieszamy najlepiej drewniana łyżką, przykrywamy miskę folia spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia rano zagnieść ciasto (możliwie najkrócej) na blacie posypanym mąką, włożyć do miski, przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na ok 40 minut.

Piekarnik nagrzać wraz z garnkiem (lub naczyniem żaroodpornym ) do temperatury 220 stopni. Do nagrzanego garnka włożyć wyrośnięte ciasto i przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 40 minut, następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 20.02.2017 23:05
takie chlebusie mogę jeść z samym masełkiem :)
Beatris 20.02.2017 19:17
Pyszny domowy chlebek :)
bertpvd 20.02.2017 18:42
super chlebek
ania2610 20.02.2017 15:17
super - pięknie wyrósł i ta skórka :)
agaK. 20.02.2017 15:13
Muszę w końcu spróbować:)
dodi 20.02.2017 15:11
świetny pomysł
Franciszek 20.02.2017 14:27
ciekawie pieczony

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak