Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z czerstwym chlebem i siemieniem na zakwasie

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

zakwas żytni 1 lyzka
mąka żytnia pełnoziarnista 150 g
woda 200 g

namaczanka

chleb czerstwy 1 kromka 35 g na zakwasie
siemię lniane 45 g
wrzątek 150 g

ciasto właściwe

mąka pszenna typ 650 320 g
woda 80 g
sól 8 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z czerstwym chlebem i siemieniem na zakwasie

Kroki postępowania

1

Zaczyn:
Składniki wymieszać i odstawić na około 12-14 godzin.
Namaczanka:
Suchy chleb opiec w piekarniku lub tosterze na brązowo. Wystudzić, połamać na kawałki i zmielić w rozdrabniaczu. Wsypać do rondelka, dodać siemię lniane i wrzątek, wymieszać, przykryć i odstawić na noc.
Krok 1 - Chleb z czerstwym chlebem i siemieniem na zakwasie foto
2

Na drugi dzień rano do namaczanki dodać pozostałą wodę i zakwas i wymieszać.
Krok 2 - Chleb z czerstwym chlebem i siemieniem na zakwasie foto
3
Dodać namaczankę z zaczynem. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 3 godziny.
Krok 3 - Chleb z czerstwym chlebem i siemieniem na zakwasie foto
4

Do misy robota wsypać mąkę i sól.
Krok 4 - Chleb z czerstwym chlebem i siemieniem na zakwasie foto
5

Następnie przełożyć do keksówki (dł 22cm) wyścielonej papierem. Wyrównać i oprószyć lekko mąką. Odstawić na 2-2,5 godziny do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb z czerstwym chlebem i siemieniem na zakwasie foto
6

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 10 minut, zmniejszyć do 210 i piec jeszcze 30 minut.
Wystudzić na kratce
Krok 6 - Chleb z czerstwym chlebem i siemieniem na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 08.06.2015 10:59
super przepis
Alex_M 07.06.2015 18:04
to się cieszę ;)
2milutka 07.06.2015 15:18
Od razu po zdjęciu wiedziałam czyj to chleb :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak