Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z ciemnym piwem i kminkiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

zakwas żytni 1 lyzka
woda 100 g
mąka żytnia typ 720 100 g

ciasto wlasciwe

piwo ciemne 350 ml
mąka żytnia typ 720 500 g
sól 1 lyzeczka
kminek 1 lyzeczka
pestki dyni 2 lyzki
siemię lniane 2 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z ciemnym piwem i kminkiem

Kroki postępowania

1

zaczyn: zmieszać składniki i zostawić na całą noc do wyrośnięcia.

Na drugi dzień do zaczynu wlać ciemne piwo (ogrzane do temperatury pokojowej)
Krok 1 - Chleb z ciemnym piwem i kminkiem foto
2
dodać sól i kminek.
Krok 2 - Chleb z ciemnym piwem i kminkiem foto
3

Następnie wsypać pestki dyni i siemię lniane.
Krok 3 - Chleb z ciemnym piwem i kminkiem foto
5

Wsypać mąkę żytnią i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb z ciemnym piwem i kminkiem foto
6

Po tym czasie przełożyć do keksówki (dł 30cm) i wyrównać. Oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia na 3-3,5 godziny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut. Wystudzić na kratce
Krok 5 - Chleb z ciemnym piwem i kminkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 22.05.2016 15:45
jak zawsze rewelacyjny chlebek
IZABELA29 21.05.2016 22:07
Super wypiek
wyattearp 21.05.2016 21:42
super pieczywo
krokus 21.05.2016 18:57
ten też wygląda bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak