Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z chia i mąką pszenną pełnoziarnistą
Kroki postępowania
Pierwszego dnia wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z wodą i mąką i odstawić przykryty ściereczką na ok. 12 godzin.
Do szklanki wsypać nasiona chia, zalać wodą i przykryć folią. Odstawić.
Na drugi dzień rano do misy robota wlać wodę, dodać zaczyn.
Wsypać sól i wrzucić namoczone chia.
Następnie dodać babkę i pestki.
Wsypać obie mąki i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.
Następnie przełożyć ciasto do dwóch wyścielonych papierem keksówek (dł. 30cm), wyrównać i oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 2,5-3 godziny do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut. Zmniejszyć do 200 i piec kolejne 25-30 minut. Wystudzić na kratce