Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z cebulą

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kolejny pyszny chlebek do kolekcji. Czasu zajmuje tyle co wcale, a smak zupełnie inny. Polecam kochani, ja od jakiegoś czasu chleba już nie kupuję. Chleb z cebulą.

Składniki:

mąka 650 gramów
Cebulka smażona Prymat 6 łyżek
sól 2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
woda ciepła 425 ml
drożdże suche 7 gramów

Porada

Moja rada jest taka. Ponieważ robiłam ten chleb w dwóch wersjach polecam zamiast cebuli prażonej dodać cebulę smażoną (1 średnią cebulę i 1-2 ząbki czosnku pokroić w drobną kostkę i usmażyć na 2 łyżkach oleju). Jak dla mnie ta wersja jest dużo lepsza i bardziej wyrazista w smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z cebulą

Do dużej miski dodajemy mąkę, cebulkę, sól, drożdże, oliwę i wodę. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyłożyć na stolnicę i zagnieść kilka razy.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski dokładnie wysmarowanej olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i nadać mu owalny kształt.
Chleb układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub obsypanej delikatnie mąką. Uformowany bochenek można naciąć na górze nożyczkami posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół) 50 minut, aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk gdy postuka się w jego spód.
Wystudzić na kratce.

SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 19.02.2019 09:47
Chlebek wygląda apetycznie,smacznie i kusząco.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak