Chleb z cebulą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kolejny pyszny chlebek do kolekcji. Czasu zajmuje tyle co wcale, a smak zupełnie inny. Polecam kochani, ja od jakiegoś czasu chleba już nie kupuję. Chleb z cebulą.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    650 gramów
  • cebula prażona

    6 łyżek
  • sól

    2 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki
  • woda ciepła

    425 ml
  • drożdże suche

    7 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do dużej miski dodajemy mąkę, cebulkę, sól, drożdże, oliwę i wodę. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyłożyć na stolnicę i zagnieść kilka razy.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski dokładnie wysmarowanej olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i nadać mu owalny kształt.
Chleb układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub obsypanej delikatnie mąką. Uformowany bochenek można naciąć na górze nożyczkami posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół) 50 minut, aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk gdy postuka się w jego spód.
Wystudzić na kratce.

SMACZNEGO!

Kasia Pichci
Moja rada jest taka. Ponieważ robiłam ten chleb w dwóch wersjach polecam zamiast cebuli prażonej dodać cebulę smażoną (1 średnią cebulę i 1-2 ząbki czosnku pokroić w drobną kostkę i usmażyć na 2 łyżkach oleju). Jak dla mnie ta wersja jest dużo lepsza i bardziej wyrazista w smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 19.02.2019 09:47
Chlebek wygląda apetycznie,smacznie i kusząco.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat