Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
650 gramów -
cebula prażona
6 łyżek -
sól
2 łyżeczki -
oliwa
2 łyżki -
woda ciepła
425 ml -
drożdże suche
7 gramów
Sposób przygotowania
Do dużej miski dodajemy mąkę, cebulkę, sól, drożdże, oliwę i wodę. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyłożyć na stolnicę i zagnieść kilka razy.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski dokładnie wysmarowanej olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i nadać mu owalny kształt.
Chleb układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub obsypanej delikatnie mąką. Uformowany bochenek można naciąć na górze nożyczkami posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół) 50 minut, aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk gdy postuka się w jego spód.
Wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!
Moja rada jest taka. Ponieważ robiłam ten chleb w dwóch wersjach polecam zamiast cebuli prażonej dodać cebulę smażoną (1 średnią cebulę i 1-2 ząbki czosnku pokroić w drobną kostkę i usmażyć na 2 łyżkach oleju). Jak dla mnie ta wersja jest dużo lepsza i bardziej wyrazista w smaku.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się