Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z burakami na zakwasie

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 250 g
woda 200 g
mąka pszenna typ 650 300 g
mąka pszenna typ 2000 150 g
mąka żytnia 100g typ 720
sól 1,5 łyżeczki
buraki 200g ugotowane
mak 1 duza garsc

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z burakami na zakwasie

Kroki postępowania

1

Do misy robota wsypać wszystkie maki i sól.
Krok 1 - Chleb z burakami na zakwasie  foto
2

Dolać wodę i zakwas. Przemieszać składniki niedbale.
Krok 2 - Chleb z burakami na zakwasie  foto
3

Buraczki zetrzeć na dużych oczkach (użyłam robota, ma bardzo duże oczka). Wrzucić do misy i zagnieść krótko ciasto, tyle by składniki się ładnie połączyły.
Krok 3 - Chleb z burakami na zakwasie  foto
4
Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
Krok 4 - Chleb z burakami na zakwasie  foto
5

Po tym czasie przełożyć ciasto do formy (średnica 23cm), wyrównać wierzch
Krok 5 - Chleb z burakami na zakwasie  foto
6
i posypać obficie makiem. Docisnąć dłonią. Odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce.
Krok 6 - Chleb z burakami na zakwasie  foto
7
Gdy wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, piec 10 minut, następnie zmniejszyć do 210 stopni i piec jeszcze 45-50 minut, aż bochenek popukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Bochenek wystudzić na kratce.
Krok 7 - Chleb z burakami na zakwasie  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magda1976 03.06.2015 15:52
Bardzo ciekawy pomysł z burakami
mysza75 03.06.2015 09:52
jaki fajny pomysł na buraki w chlebie
irenka 02.06.2015 21:03
na pewno smaczny ten chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak