Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb wieloziarnisty z soczewicą na zakwasie żytnim

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 8 łyżek
soczewica 3/4 szklanki
siemię lniane 1 łyżka
pestki dyni 1 łyżka
mak 1 łyżka
słonecznik łuskany 1 łyżka
śmietana 18 proc

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb wieloziarnisty z soczewicą na zakwasie żytnim

Kroki postępowania

1
Do przygotowania chleba potrzebujemy zakwasu żytniego. Taki zakwas możemy przygotować sami. Najpierw należy 100 g mąki żytniej typu 720 wymieszać z 100ml letniej wody (najlepiej w słoiku litrowym). Odstawić na 24h. Po tym czasie dodać łyżkę mąki żytniej typu 720 i łyżkę letniej wody. I tak każdego dnia, przez co najmniej 5 dni. Im zakwas starszy tym lepszy. Warto do pieczenia chleba nie wykorzystywać całego zakwasu, a kilka łyżek zostawić sobie jako taką bazę, którą należy ciągle dokarmiać. Oczywiście jeśli pieczemy częściej można porcje dokarmiające dawać większe niż 1 łyżka mąki i wody. Ogólna zasada jest taka, aby ilość mąki była zbliżona do ilości wody. Zakwas powinien mieć konsystencję mocno gęstej śmietany.
Krok 1 - Chleb wieloziarnisty z soczewicą na zakwasie żytnim foto
2
Wracamy do chleba. Soczewicę noc wcześniej wsypujemy do litrowego kubka. Zalewamy wodą. Odstawiamy na noc, aby zmiękła.
Krok 2 - Chleb wieloziarnisty z soczewicą na zakwasie żytnim foto
3
Następnego dnia same ziarna bez pozostałej wody blendujemy lub drobno siekamy w robocie, do uzyskania papki. Wtedy dodajemy nasz żytni zakwas (ja najpierw do zakwasu dodałem 4 łyżki mąki i 4 wody, wymieszałem i taki świeżo dokarmiony zakwas dodawałem). Mieszamy ponownie w robocie.
Krok 3 - Chleb wieloziarnisty z soczewicą na zakwasie żytnim foto
4
Do tak przygotowanej masy chlebowej dodajemy pestki dyni, słonecznika, mak oraz siemię lniane. Mieszamy łyżką.
Krok 4 - Chleb wieloziarnisty z soczewicą na zakwasie żytnim foto
5
Zwykłą formę keksową smarujemy olejem. Wykładamy masę chlebową (zajęła około ½ wysokości blaszki).
Krok 5 - Chleb wieloziarnisty z soczewicą na zakwasie żytnim foto
6
Blaszkę przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu (ok. 25C) na około 3 godziny.
Krok 6 - Chleb wieloziarnisty z soczewicą na zakwasie żytnim foto
7
Następnie piekarnik rozgrzewamy do 50C. Wyłączamy go i wstawiamy blaszkę. W takiej podwyższonej temperaturze trzymamy ją kolejną godzinę lub dwie, aż ciasto podejdzie pod brzegi blaszki.
Krok 7 - Chleb wieloziarnisty z soczewicą na zakwasie żytnim foto
8
Możemy w międzyczasie ponownie podgrzać piekarnik do 50C i wyłączyć. Gdy masa chlebowa odpowiednio urośnie piekarnik podkręcamy do 170C i pieczemy 1,5 godziny.
Krok 8 - Chleb wieloziarnisty z soczewicą na zakwasie żytnim foto
9
Bezpośrednio po wyjęciu skórkę chleba smarujemy gęstą śmietaną, dzięki temu skóra będzie miękka i lekko słodkawa.
Krok 9 - Chleb wieloziarnisty z soczewicą na zakwasie żytnim foto
10
Smacznego. Inspiracją do powstania tego przepisu był chleb caralajny („Chleb razowy z soczewicą na zakwasie”).
Krok 10 - Chleb wieloziarnisty z soczewicą na zakwasie żytnim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 06.02.2016 19:15
ciekawy pomysł z soczewicą
jasiek 16.12.2013 14:57
nie ma to jak domowy chlebek
olla85 15.12.2013 18:15
Świetny chlebek. I zdrowy. Ja jeszcze nigdy sama nie piekłam chleba, ale muszę w końcu spróbować :)
Katarzyna54 15.12.2013 14:57
bardzo lubię domowe chlebki, Twój wygląda przepysznie
Pyszota 15.12.2013 14:56
ciekawy pomysł z soczewicą
Monika-twin 15.12.2013 14:03
Zdrowy chlebek
Megg 15.12.2013 12:35
zdrowy i na pewno smaczny taki chlebuś
idealme 15.12.2013 12:10
uwielbiam taki chleb, zero drożdży sam zakwas :)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak