Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb wieloziarnisty na zakwasie

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

zakwas żytni 50 g
mąka żytnia 150g żurkowa
woda 150 g

ciasto właściwe

woda 150 g
mąka pszenna typ 650 400 g
sól 1 lyzeczka
mak 2 lyzki
siemię lniane 2 lyzki
sezam 2 lyzki
słonecznik łuskany 2 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb wieloziarnisty na zakwasie

Kroki postępowania

1

Zaczyn: wymieszać wszystkie składniki i pozostawić na całą noc w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.

Na drugi dzień rano do misy robota wsypać mąkę i sól, dodać wodę. Wsypać mak, siemię, sezam i słonecznik.
Krok 1 - Chleb wieloziarnisty na zakwasie foto
2
Wlać zakwas i zagnieść jednolite ciasto.
Krok 2 - Chleb wieloziarnisty na zakwasie foto
3
Odstawić do wyrośnięcia na 2,5 godziny w ciepłym miejscu.
Krok 3 - Chleb wieloziarnisty na zakwasie foto
4

Po tym czasie ciasto przełożyć do formy (keksówka dł 25cm) wyłożonej papierem, wyrównać i przykryć ściereczką, odstawić na około 2-3 godziny do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb wieloziarnisty na zakwasie foto
5

Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, piec 20 minut, obniżyć do 210 i piec jeszcze 15-20 minut.
Krok 5 - Chleb wieloziarnisty na zakwasie foto
6
kroić na kroki po całkowitym wystudzeniu
Krok 6 - Chleb wieloziarnisty na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 13.01.2015 21:50
Super chlebek, wypróbuje
cooked 13.01.2015 21:37
piękny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak