Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb wieloziarnisty na drożdżach - bez wyrastania

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
woda ciepła 400 ml
sok marchwiowy 100 ml
kefir 50-100 ml
drożdże świeże 50 g
cukier 1 łyżka
sól 3/4 łyżki
olej roślinny 2 łyżki
otręby pszenne 1/4 szkl.
płatki jaglane 1/4 szkl.
sezam 1/4 szkl.
siemię lniane złote 1/4 szkl.
mak 2-3 łyżki

Porada

Po upływie godziny warto bochenek ostrożnie wyjąć z foremki, odkleić papier, bochenek ustawić na kratce lub blaszce i piec kolejne 30 minut, aby dobrze upiekł się ze wszystkich stron.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb wieloziarnisty na drożdżach - bez wyrastania

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać odważoną mąkę pszenną, dodać odmierzone otręby pszenne, ziarenka i sól.
Krok 1 - Chleb wieloziarnisty na drożdżach - bez wyrastania foto
2
Sypkie składniki wymieszać i dodać płatki jaglane.
Krok 2 - Chleb wieloziarnisty na drożdżach - bez wyrastania foto
3
W odpowiednio dużym naczyniu połączyć ciepłą wodę z drożdżami i cukrem - mieszać do rozpuszczenia, a następnie dolać sok marchewkowy.
Krok 3 - Chleb wieloziarnisty na drożdżach - bez wyrastania foto
4
Ciepły płyn wlać do suchej mieszanki.
Krok 4 - Chleb wieloziarnisty na drożdżach - bez wyrastania foto
5
Mikserem wymieszać ciasto dolewając olej.
Krok 5 - Chleb wieloziarnisty na drożdżach - bez wyrastania foto
6
Na końcu dodać kefir i dokładnie zmiksować.
Krok 6 - Chleb wieloziarnisty na drożdżach - bez wyrastania foto
7
Gotowe ciasto powinno być bardzo gęste, ale lekko lejące.
Krok 7 - Chleb wieloziarnisty na drożdżach - bez wyrastania foto
8
Dużą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić ciastem.
Wstawić do zimnego piekarnika, włączyć termostat na 160*C z termoobiegiem i piec ok.80-90 minut.
Krok 8 - Chleb wieloziarnisty na drożdżach - bez wyrastania foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

myszka6 01.04.2016 09:07
Interesujący przepis.
Ola1984 31.03.2016 11:47
Pysznie wygląda :)
ania2610 31.03.2016 11:07
fajny chlebuś - taki napowietrzony!
Wiesława1 31.03.2016 08:27
domowy chlebek
Agnieszka-87-25 31.03.2016 07:43
lubię takie domowe
Franciszek 31.03.2016 01:00
dobry domowy wypiek
norweska20 31.03.2016 00:23
zapowiada się smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak