Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

FAZA I

  • zakwas żytni

    80 gram
  • mąka żytnia typ 720

    100 gram
  • woda

    100 mililitr

FAZA II

  • mąka żytnia typ 720

    100 gram
  • mąka pszenna typ 750

    300 gram
  • woda letnia

    250 mililitr
  • ziemniaki ugotowane

    100 gram
  • sól

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie foto
Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę.
Krok 2 - Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie foto
Wszystkie składniki z pierwszej fazy wymieszać i odstawić na 8 godzin.
Krok 3 - Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie foto
Po tym czasie do miski wlać wodę, dodać całe ciasto z pierwszej fazy, ziemniaki, sól, oliwę i obie mąki. Dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie foto
Następnie ciasto odgazować /wystarczy przemieszać/ i przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki 36x8,5 cm.
Krok 5 - Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie foto
Foremkę zakryć folią spożywczą i odstawić ciasto do ponownego wyrastania.
Krok 6 - Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie foto
Wyrośnięte ciasto chlebowe naciąć ostrym nożem i wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika, na dno wrzucić pół szklanki kostek lodu i piec 10 minut. Następnie wypuścić parę, obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 04.11.2016 18:03
pyszny chlebek
Margo1 28.10.2016 22:35
Ładnie wygląda
Alex_M 04.12.2015 11:07
pyszny chlebek :)
Ola1984 30.11.2015 08:17
Domowe pieczywo nie ma sobie równych :) Świetny wypiek.
Franciszek 30.11.2015 00:34
pyszny chlebek wiejski
anemon 29.11.2015 21:51
Polecam, dzięki ziemniakom chleb jest dłużej świeży.
Wiktoria29 29.11.2015 21:23
piekę czasem taki domowy chleb na zakwasie, muszę spróbować zrobić taki z ziemniakami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat