Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie

4.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

FAZA I

zakwas żytni 80 gram
mąka żytnia typ 720 100 gram
woda 100 mililitr

FAZA II

mąka żytnia typ 720 100 gram
mąka pszenna typ 750 300 gram
woda letnia 250 mililitr
ziemniaki ugotowane 100 gram
sól 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę.
Krok 1 - Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie foto
2
Wszystkie składniki z pierwszej fazy wymieszać i odstawić na 8 godzin.
Krok 2 - Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie foto
3
Po tym czasie do miski wlać wodę, dodać całe ciasto z pierwszej fazy, ziemniaki, sól, oliwę i obie mąki. Dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie foto
4
Następnie ciasto odgazować /wystarczy przemieszać/ i przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki 36x8,5 cm.
Krok 4 - Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie foto
5
Foremkę zakryć folią spożywczą i odstawić ciasto do ponownego wyrastania.
Krok 5 - Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie foto
6
Wyrośnięte ciasto chlebowe naciąć ostrym nożem i wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika, na dno wrzucić pół szklanki kostek lodu i piec 10 minut. Następnie wypuścić parę, obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.
Krok 6 - Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa1504 17.06.2020 19:17
Dzień dobry. Piekłam ten chleb już kulka razy, za każdym razem jest pyszny. Mam tylko jeden problem, chciałabym piec taki chleb ale na mące żytniej pełnoziarnistej lub razowej 2000 , czy jest taka możliwość i jakie wtedy proporcje należy użyć?
Jagódka77 04.11.2016 18:03
pyszny chlebek
Margo1 28.10.2016 22:35
Ładnie wygląda
Alex_M 04.12.2015 11:07
pyszny chlebek :)
Ola1984 30.11.2015 08:17
Domowe pieczywo nie ma sobie równych :) Świetny wypiek.
Franciszek 30.11.2015 00:34
pyszny chlebek wiejski
anemon 29.11.2015 21:51
Polecam, dzięki ziemniakom chleb jest dłużej świeży.
Wiktoria29 29.11.2015 21:23
piekę czasem taki domowy chleb na zakwasie, muszę spróbować zrobić taki z ziemniakami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak