Przepis i sposób przygotowania na: Chleb wiejski pszenny
Kroki postępowania
Mleko podgrzewamy w garnku.
Wkruszamy drożdże i rozpuszczamy w mleku.
Dodajemy cukier.
Mieszamy wszystko i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wsypujemy mąkę do dużej miski.
Wlewamy ciepłą wodę.
Wszystko razem mieszamy ręką około 5-6 minut.
Wlewamy rozczyn i mieszamy.
Wyrabiamy ciasto 8-10 minut do wytworzenia się pęcherzy z powietrzem.
Wsypujemy kminek do ciasta chlebowego.
Ciasto chwilę wyrabiamy.
Kminek wgniatamy w ciasto.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie wyrabiamy.
Blachę smarujemy smalcem.
Przelewamy ciasto do blachy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.
Chleb pieczemy około 1 godziny w 200 stopniach.