Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb wiejski pszenny

4.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kilogram
woda ciepła 3 szklanki
cukier 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
Kminek cały Prymat 1 łyżka
drożdże świeże 20 gramów
mleko 0,5 szklanki

Porada

Do ciasta możemy dodać siemienia lnianego i otręby pszenne.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb wiejski pszenny

Kroki postępowania

1

Mleko podgrzewamy w garnku. 

Krok 1 - Chleb wiejski pszenny foto
2

Wkruszamy drożdże i rozpuszczamy w mleku. 

Krok 2 - Chleb wiejski pszenny foto
3

Dodajemy cukier. 

Krok 3 - Chleb wiejski pszenny foto
4

Mieszamy wszystko  i odstawiamy do wyrośnięcia. 

Krok 4 - Chleb wiejski pszenny foto
5

Wsypujemy mąkę do dużej miski. 

Krok 5 - Chleb wiejski pszenny foto
6

Wlewamy ciepłą wodę. 

Krok 6 - Chleb wiejski pszenny foto
7

Wszystko razem mieszamy ręką około 5-6 minut. 

Krok 7 - Chleb wiejski pszenny foto
8

Wlewamy rozczyn i mieszamy. 

Krok 8 - Chleb wiejski pszenny foto
9

Wyrabiamy ciasto 8-10 minut do wytworzenia się pęcherzy z powietrzem. 

Krok 9 - Chleb wiejski pszenny foto
10

Wsypujemy kminek do ciasta chlebowego. 

Krok 10 - Chleb wiejski pszenny foto
11

Ciasto chwilę wyrabiamy. 

Krok 11 - Chleb wiejski pszenny foto
12

Kminek wgniatamy w ciasto. 

Krok 12 - Chleb wiejski pszenny foto
13

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 13 - Chleb wiejski pszenny foto
14

Ciasto ponownie wyrabiamy. 

Krok 14 - Chleb wiejski pszenny foto
15

Blachę smarujemy smalcem. 

Krok 15 - Chleb wiejski pszenny foto
16

Przelewamy ciasto do blachy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia. 

Krok 16 - Chleb wiejski pszenny foto
17

Chleb pieczemy około 1 godziny w 200 stopniach. 

Krok 17 - Chleb wiejski pszenny foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta 20.04.2023 20:13
Mi nie wyszedl, zakalec.
wirtualnykucharz 11.05.2014 15:13
wow! taki chleb piekła moja babcia
Bernadeta1 23.04.2014 17:25
taki domowy, rewelacja
Smaczna_B 23.04.2014 09:34
przepraszam , drożdzy-70 g
Grzesiek 14.02.2023 07:53
A ile mleka w którym rozpuszczamy drożdże?
Wiesława1 23.04.2014 07:02
Domowy pyszny chlebek
iziona 23.04.2014 06:54
Tez nie widzę drożdży, a chlebek cudny, pamiętam takie bochny jeszcze z dzieciństwa
Christopher 22.04.2014 19:14
Piękny chlebek.Żona pyta czy można wyrabiać w maszynie. Ile drożdży,bo ilość nie wpadła mi w oko .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak