Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb wiejski pszenno-żytni po czesku

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 150 g aktywny
woda 300 ml
mąka pszenna 400 g chlebowa
mąka żytnia 100 g jasna
sól 10 g
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb wiejski pszenno-żytni po czesku

Z podanych składników (zakwas wcześniej dokarmić, jeśli jest nieaktywny) zagnieść ciasto.
Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na 10-15 minut w temp. pokojowej, aby ciasto odpoczęło - po tym czasie ponownie wyrobić, aż będzie elastyczne.

Nakryć czystą suchą ściereczką i pozostawić w temp. pokojowej na minimum 2 godziny - następnie lekko odgazować i przełożyć do keksówek natłuszczonych masłem lub smalcem - ciasto pozostanie dość luźne. Pozostawić do wyrośnięcia.

Foremki wstawić do zimnego piekarnika, nastawić termostat na 210-220*C i piec 35-45 minut. W trakcie pieczenia posmarować wierzch 2-3 razy wodą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 17.09.2013 21:03
pięknie Twój chlebek wygląda :)
Habibi 28.08.2013 09:51
Chlebek jest naprawdę wyjątkowy w smaku - taki prawdziwy wiejski, z wyczuwalnym kwaśnym posmakiem :) Długo pozostaje świeży!
Czarnula87 26.08.2013 14:19
domowy najlepszy
Kuchenka 26.08.2013 10:37
smakowity,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak