Chleb węgierski z ziemniakami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

zaczyn

  • zakwas żytni

    50 g
  • woda

    200 g
  • mąka żytnia

    200g typ1200

Ciasto właściwe

  • woda

    200 g
  • miód

    1 lyzeczka
  • mąka pszenna typ 750

    450 g
  • sól

    2 lyzeczki
  • ziemniaki ugotowane

    150 g
  • babka płesznik

    1 lyzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb węgierski z ziemniakami foto

Zaczyn: zakwas wymieszać z wodą, dodać mąkę. Przykryć i odstawić na całą noc.
Krok 2 - Chleb węgierski z ziemniakami foto

Na drugi dzień rano do misy robota wsypać mąkę pszenną i sól, wlać wodę wymieszaną z miodem. Wrzucić ugotowane ugniecione ziemniaki.

Na koniec dodać zaczyn nastawiony wieczorem.
Krok 3 - Chleb węgierski z ziemniakami foto

Zagnieść jednolite ciasto w międzyczasie dodając nasiona babki płesznik. Dobrze wyrobione ciasto odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb węgierski z ziemniakami foto

Po tym czasie przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne wyrastanie, na około 2,5-3 godziny.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st i piec około 45minut.
Wystudzić na kratce

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Konczi 08.06.2015 11:00
@Alex i interes się kręci ;) - proszę z chrupiącą skórką :D :D :D
Bernadeta1 04.06.2015 20:06
Może ja też załapię się na taki pyszny chlebek ?
Renata9 04.06.2015 17:02
Rewelacyjny chlebek, ja z ziemniakami jeszcze nigdy nie piekłam chlebka, ale chyba spróbuję :-)
gosia1988 04.06.2015 16:15
aż chce się jeść taki chleb
joanna30 04.06.2015 15:24
Taki chlebuś na śniadanko z masełkiem to jest to co lubię :)
Alex_M 04.06.2015 14:34
mogę ;) ale za pobraniem :P
Konczi 04.06.2015 14:28
:) uwielbiam Twoje chleby ... szkoda że nie możesz mi kromeczki podesłać :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat