Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb tymiankowy jasny lub ciemny

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 420 g
miód płynny tymiankowy 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 8 g
ocet winny 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
tymianek do smaku (zmielony lub w listkach)
drożdże świeże 10-12 g
woda ciepła 85-100 ml

Porada

Ciemny chlebek od jasnego różni się wyłącznie czystością mąki, ilością tymianku oraz dodatkiem miodu i octu winnego (ciemny miód i czerwony ocet daje ciemniejszy wypiek). W jasnym chlebie jest symboliczna ilość tymianku zmielonego na mączkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb tymiankowy jasny lub ciemny

Drożdże rozpuścić z ciepłej wodzie z dodatkiem miodu. Odstawić na kilkanaście minut. W tym czasie połączyć mąkę z solą i tymiankiem. Dolać rozczyn drożdżowy, ocet winny i oliwę - wstępnie wyrobić ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu pierwszego wyrośnięcia. Ponownie zagnieść i przez chwilę wyrabiać. Pozwolić na ponowne wyrośnięcie w misce nakrytej ściereczką. Odgazować, delikatnie przegnieść i przełożyć do foremki albo uformować podłużne bochenki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć i pozostaić do podrośnięcia. Upiec na rumiano w piekarniku nagrzanym do 200*C. Chlebek jest gotowy, jeśli postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 20.08.2017 11:06
zapachniało tymiankiem, smaczne pieczywo!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak