Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb tygrysi Zewy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 450 g typ 750
drożdże suche 7 g
mleko 200 ml
woda 100 ml
sól 1,5 łyżeczki
olej 2 łyżki

pasta ryżowa

mąka ryżowa 130 g
woda letnia 130 g
drożdże suche 7 g
cukier 1 łyżka
olej 1 łyżkia
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb tygrysi Zewy

Drożdże wymieszać z letnią wodą mlekiem i wlać do miski.
Dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość odgazować, chwilkę wyrobić i uformować bochenek.
Ułożyć go na blasze i zostawić do wyrośnięcia.
Składniki na pastę wymieszać i pastą posmarować wierzch i boki bochenka.
Odstawić na 10 minut.
Potem włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut a potem na 20 minut ale zmniejszyć temperaturę do 190 stopni.
( na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą ).
Upieczony chleb wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 09.10.2016 19:48
fajny chlebek
Margo1 06.10.2016 19:06
Fajnie ci wyszedł
ZEWA 06.10.2016 13:54
Dziękuję :)
kasia.s 06.10.2016 07:31
Cudowny :)
IKrakowianka 05.10.2016 19:02
bardzo ciekawy
cukiereczek 05.10.2016 18:29
ale ciekawy chlebek
Konczi 05.10.2016 18:24
Ależ cudnie wygląda ten chlebek - super wypiek!
sezamek 05.10.2016 17:27
Chlebek bardzo smaczny :)
Kolorowa 05.10.2016 17:22
Bardzo ciekawy ;)
jagoda5913 05.10.2016 17:12
fajny chlebek
Motorek 05.10.2016 16:24
fajny przepis
misia123410 05.10.2016 16:15
same pyszności:)
Maridka19 05.10.2016 15:55
Ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak