Ali

Chleb tostowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    660 gram
  • woda

    400 ml
  • drożdże suche

    14 gram
  • cukier

    2 łyżeczki
  • sól

    1 lyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wsypujemy do miski i energicznie przez 3-5 minut wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno bardzo delikatnie lepić się do dłoni. Smarujemy je lekko olejem i od razu wkładamy do formy (natłuszczonej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia lub po prostu silikonowej). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (może nawet starczyć 1 godzina, aż chleb wypełni całą foremkę). Uwaga, chleb rośnie jak - nomen omen - na drożdżach! :) Wypełniamy więc foremkę maksymalnie do połowy.
Pieczemy 25 minut w 220 stopniach.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Laila2786 22.10.2014 09:17
fajny chlebuś
Marta Ryżek-Kalkowska 16.10.2014 10:36
jak zwykle masz piękne chlebki :)
IZABELA29 16.10.2014 09:41
chętnie taki zrobię
Helena63 16.10.2014 09:23
jeszcze nigdy nie robiłam takiego domowego chleba tostowego
Beatris 16.10.2014 08:04
Wspaniały chlebek:)
Magula 16.10.2014 07:49
domowe pieczywko pyszne
zabcia117 16.10.2014 06:48
Apetyczny chlebek. Robię podobny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat