Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysty chleb tostowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 660 gram
woda 400 ml
drożdże suche 14 gram
cukier 2 łyżeczki
sól 1 lyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty chleb tostowy

Wszystkie składniki wsypujemy do miski i energicznie przez 3-5 minut wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno bardzo delikatnie lepić się do dłoni. Smarujemy je lekko olejem i od razu wkładamy do formy (natłuszczonej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia lub po prostu silikonowej). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (może nawet starczyć 1 godzina, aż chleb wypełni całą foremkę). Uwaga, chleb rośnie jak - nomen omen - na drożdżach! :) Wypełniamy więc foremkę maksymalnie do połowy.
Pieczemy 25 minut w 220 stopniach.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 22.10.2014 09:17
fajny chlebuś
Marta Ryżek-Kalkowska 16.10.2014 10:36
jak zwykle masz piękne chlebki :)
IZABELA29 16.10.2014 09:41
chętnie taki zrobię
Helena63 16.10.2014 09:23
jeszcze nigdy nie robiłam takiego domowego chleba tostowego
Beatris 16.10.2014 08:04
Wspaniały chlebek:)
Magula 16.10.2014 07:49
domowe pieczywko pyszne
zabcia117 16.10.2014 06:48
Apetyczny chlebek. Robię podobny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak