Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHLEB ŚWIĄTECZNY

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
miód 10 dag
cukier 10 dag
jaja 2 szt.
drożdże 6 dag
masło 5 dag
płatki migdałowe 5 dag
mleko 1 szklanka
produkty do smarowania ciasta
jaja 1 szt.
mleko 3 łyżki
papier do pieczenia
rodzynki 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: CHLEB ŚWIĄTECZNY

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z miodem, połową letniego mleka, odrobiną mąką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 1 - CHLEB ŚWIĄTECZNY foto
2
Jaja ubić z cukrem, połączyć z pozostałym mlekiem i rozczynem oraz mąką i zarobić ciasto. Następnie dodać stopione masło i wyrobić dokładnie ręką.
Krok 2 - CHLEB ŚWIĄTECZNY foto
3
Pod koniec posolić do smaku, wsypać rodzynki lub żurawinę, wymieszać i przełożyć do dwóch foremek keksowych wyłożonych papierem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, po czym posmarować rozmąconym z mlekiem jajkiem i posypać migdałami.
Krok 3 - CHLEB ŚWIĄTECZNY foto
4
Piec w nagrzanym piekarniku 170-180 stopni przez 45 minut.
Krok 4 - CHLEB ŚWIĄTECZNY foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna30 05.11.2013 13:16
Uwielbiam takie chlebki :)
beatkaa153 04.11.2013 21:14
smacznie wygląda Twój chlebuś
Izabela9 04.11.2013 19:44
Pyszny chlebek, chętnie skorzystam z przepisu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak