Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb staropolski

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdży 7 g
ciepłej wody 160 ml
mąki pszennej 160 g
mąki pszennej 50 g
soli 1,5 łyżeczki
zakwasu żytniego 280 g
mąki żytniej 50 g
oliwy 1 łyżka
nasiona na wierzch

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb staropolski

Drożdże, ciepła woda i mąka - Całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość, zwykle zajmuje to 0,5-2 godz. Jeżeli naczynię z bigą ustawimy na kaloryferze proces ten nastąpi bardzo szybko.
Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki. Wyrobić mikserem lub łyżką . Niezbyt długo, wystarczy aby składniki się połączyły.
Keksówkę o dł. 18 cm. wysmarować smalcem domowym , posypać mąką i przełożyć ciasto. Wierzch posmarować oliwą , nakryć ściereczką . Odstawić w ciepłe miejsce ( np. na kaloryfer) na ok godzinę. Nagrzać piekarnik do temp. 250 stopni C.
Przed umieszczeniem blaszki w piekarniku , raz jeszcze posmarować oliwą , można też posypać ziarnami lub makiem. Ścianki piekarnika spryskać wodą. Piec 10 min.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C. i dalej piec 40-45 min.
Na 10 minut przed końcem pieczenia, wyjmujemy chleb z formy i dopiekamy bez niej, ( ja dodatkowo piekłam 10 minut dłużej).
Upieczony chleb należy całkowicie wystudzić i dopiero kroić .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Allice 24.03.2011 10:19
pyszny chleb :)
zuzanna6 11.11.2010 08:21
Domowy chleb zawsze pyszny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak