Przepis i sposób przygotowania na: Chleb staropolski
Kroki postępowania
Biga:
3 g suszonych drożdży lub 6 g świeżych
150 ml ciepłej wody
150g mąki pszennej
Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. Zwykle zajmuje to 1/2 - 2 h. Można postawić na kaloryferze, wówczas proces ten nastąpi bardzo szybko.
50 g mąki pszennej lub pszennej razowej
1,5 łyżeczki soli
280 g zakwasu żytniego
50 g mąki żytniej
1 łyżka oliwy
Ja dodałam:
nasiona słonecznika ,siemię lniane ,pestki dyni ,sezam
Sposób przygotowania:
Wyrobić mikserem lub łyżką. Niezbyt długo. Wystarczy tylko, że składniki dokładnie się połączą.
Keksówkę o długości 18 cm wysmarować oliwą, wysypać otrębami. Przełożyć do niej ciasto. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Po ok. 1 godzinie ciasto powinno wypełnić całą blaszkę. Jeszcze raz posmarować wierzch oliwą. Można posypać makiem lub solą.
Zmniejszyć temp. do 190 st C. Piec kolejne 40-45 minut.
10 minut przed końcem pieczenia należy chleb wyjąć z formy i dopiekać bez niej.
Ostudzić i dopiero wówczas kroić.