Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb śniadaniowy z otrębami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
otręby pszenne 1/3 szkl
otręby żytnie 1/3 szkl
otręby owsiane 1/3 szkl
jajko
margaryna 60 g
sól
drożdże 6 dkg
mak do posypania
woda letnia 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb śniadaniowy z otrębami

W wodzie rozpuszczamy drożdże. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Resztę składników dokładnie mieszamy w misce a następnie dodajemy rozpuszczone drożdże i margarynę. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po podrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy z niego wałek który następnie przekładamy do keksówki i odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie smarujemy odrobiną wody, posypujemy makiem i nacinamy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

banditka 15.11.2011 19:57
Śliczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak