Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb słonecznikowy z prażoną cebulką

4.0
(26)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej typ 650 500 g
typ 750
brązowego cukru 1 łyżka
soli 1 łyżka
prażonych otrąb pszennych 3 łyżki
prażonej cebulki 4 łyżki
słonecznika 6 łyżek
aktywnego zakwasu żytniego 300 g
letniej wody 350 ml
świeżych drożdży 10 g
DODATKOWO:
foremki keksowe 2
otręby pszenne do wysypania foremek
słonecznik do posypania chleba
olej rzepakowy 6 łyżek
mąka chlebowa 300 pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb słonecznikowy z prażoną cebulką

Kroki postępowania

1
Zakwas wymieszać z wodą, drożdżami i cukrem oraz olejem. Potem wsypać obie mąki, sól, dodać słonecznik, otręby i prażoną cebulkę i wyrobić ciasto.
Krok 1 - Chleb słonecznikowy z prażoną cebulką foto
2
Oprószyć je mąką, zakryć miskę z ciastem ściereczką i wstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podrośnie ponownie ciasto chlebowe wyrobić.
Krok 2 - Chleb słonecznikowy z prażoną cebulką foto
3
. Foremki keksowe wysmarować olejem i wysypać otrębami.
Krok 3 - Chleb słonecznikowy z prażoną cebulką foto
4
Ciasto rozdzielić na dwie części i ułożyć je w foremkach. Wilgotnymi dłońmi wyrównać powierzchnię i posypać z wierzchu słonecznikiem. Tak przygotowane ciasto zostawić do wyrośnięcia. Zakwas potrzebuje czasu więc wyrastanie będzie trwało zdecydowanie dłużej niż na drożdżach.
Krok 4 - Chleb słonecznikowy z prażoną cebulką foto
5
Wyrośnięte ciasto wstawić z foremkami do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec bochenki 45 minut.
Krok 5 - Chleb słonecznikowy z prażoną cebulką foto
6
Po upieczeniu wyjąć chleby na kratkę i wystudzić. podawać najlepiej z samym masłem.
Krok 6 - Chleb słonecznikowy z prażoną cebulką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 09.05.2014 17:21
domowy,pachnący,apetyczny
magdziorka6 23.10.2013 21:50
wygląda przepysznie
Agnieszka_B 23.10.2013 21:29
Zapowiada się bardzo smacznie :)
ZEWA 23.10.2013 19:32
Dziękuję. @ Lis to nie ciasto to chleb :)
Stenka 23.10.2013 18:57
pyszny chlebek
reniatka 23.10.2013 17:02
ale bym zjadła taki chlebuś
patryska76 23.10.2013 15:47
Z pewnością pyszny ;-)
Lis 23.10.2013 15:18
Pyszne takie ciasto:)
matesko 23.10.2013 13:43
chętnie zjem
Jadwiga/Jaga85 23.10.2013 12:15
Super przepis!!!
Noruas 23.10.2013 12:13
z cebluką, pycha! jeszcze jej nie dodwałam
ZEWA 23.10.2013 11:57
Jak ktoś nie ma zakwasu to równie dobrze może ten chleb zrobić na drożdżach. Dajemy wtedy 100 g świeżych drożdży, chleb będzie też smaczny.
2milutka 23.10.2013 11:54
zapisuję bo akurat mam prażoną cebulkę
sasanka 23.10.2013 11:49
CIekawy pomysł aby "podkręcić" smak klasycznego pieczywa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak