Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb Shrek Zewy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka chlebowa 450 g typ 750
mąka 100 g z cieciorki
drożdże świeże 30 g
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
woda letnia 300 ml
olej 5 łyżka

Porada

Do ciasta dodatkowo dodajemy jedną czubatą łyżkę młodego zielonego jęczmienia w proszku

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb Shrek Zewy

Drożdże wymieszać z cukrem, odrobiną wody i mąki i zostawić do wyrośnięcia.
Obie mąki i jęczmień wymieszać z solą, wsypać do miski.
Wlać do mąki resztę wody, wyrośnięty zaczyn i olej i wyrobić ciasto.
Dobrze wyrobione ciasto oprószyć mąką i zostawić pod przykryciem, najlepiej zakryć ściereczką i poczekać aż ciasto wyrośnie.
Wyrośnięte odgazować, kilka razy wyrobić składając na trzy i uformować bochenek na kształt naszego naczynia.
Zakryć ciasto oprószone mąką czystą ściereczką i znowu zostawić do wyrośnięcia.
Gdy bochenek rośnie naczynie żaroodporne posmarować olejem i wstawić do piekarnika i nagrzać go do 230 stopni.
Potem ostrożnie wyjąć je z piekarnika, szybko oprószyć dno mąką a bochenek naciąć ostrym nożem i szybko umieścić go w naczyniu.
Zakryć pokrywką i wstawić do piekarnika.
Piec 30 minut w 230 stopniach a potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 30 minut.
Upieczony chleb wyjąć na kratkę i wystudzić

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 03.01.2016 14:33
ciekawa nazwa a chleb ma interesujący kolor
Motorek 03.01.2016 13:12
fajna nazwa i super chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak