Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb selerowy z zakwasem i drożdżami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas 300 g
woda letnia 350 g
seler korzeniowy 200 g
sól 12 g
miód płynny 2 łyżki
mąka żytnia 150 g
mąka pszenna pełnoziarnista 150 g
mąka pszenna 200-250 g

Porada

*Seler można ugotować poprzedniego dnia w skórce, jak do sałatki jarzynowej - przeciąć na gorąco na pół i przecisnąć przez praskę do ziemniaków (skórka pozostanie w prasce). *Można też ostudzić, obrać i utrzeć na najmniejszych oczkach tarki.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb selerowy z zakwasem i drożdżami

Kroki postępowania

1
W lekko ciepłej wodzie rozpuścić zakwas, suszone drożdże, sól i miód.
Krok 1 - Chleb selerowy z zakwasem i drożdżami foto
2
Wsypać mąkę żytnią i pszenną z otrębami.
Krok 2 - Chleb selerowy z zakwasem i drożdżami foto
3
Masę wymeiszać łyżką, po czym dodać wcześniej ugotowanego selera przeciśniętego przez praskę do zieniaków i ostudzonego.
Krok 3 - Chleb selerowy z zakwasem i drożdżami foto
4
Dosypać mąkę pszenną typ650 i mieszać, aż ciasto przestanie się rozlewać na boki. Nie trzeba szczególnie go wyrabiać.
Krok 4 - Chleb selerowy z zakwasem i drożdżami foto
5
Nakryć naczynie i pozostawić do potrojenia objętości. Wtedy wymieszać, a jak opadnie przełożyć do keksówki posmarowanej smalcem i posypanej otrębami lub mąką pszenną pełnoziarnistą. Odstawić do ponownego wyrośnięcia i piec 45-50 minut w 200*C. Wyjąć z foremki i przełożyć na kratkę - dopiekać 10-15 minut na termoobiegu.
Krok 5 - Chleb selerowy z zakwasem i drożdżami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 02.10.2017 08:25
Ja niestety również jestem uczulona ale tak bardzo go lubię, że nie potrafię zrezygnować. Podobnie mam z warzywami z rodzaju tzw. psiankowatych - pomidory, ziemniaki, bakłażan, papryka, chili, miechunka. Nie powinnam też jeść wielu owoców, orzechów i przypraw (m.in. pieprz, sezam, kakao) - jednak nie wiem jak długo można przeżyć na takich ograniczeniach ;) Ale oczywiście jestem świadoma co mi szkodzi i bardzo podziwiam osoby, które potrafią sobie kategorycznie odmówić pewnych składników w żywieniu.
Jagódka17
Jagódka17 28.09.2017 16:46
Fajny pomysł. Niestety mam alergię na seler :(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak