Przepis i sposób przygotowania na: Chleb samo zdrowie na zakwasie Zewy
Dodać zakwas, wodę oraz olej i wymieszać składniki.
Następnie wszystkie ziarna umieścić w misce, wymieszać.
Do mieszanki drożdży z zakwasem wsypać wymieszaną z solą mąkę, na to mieszankę ziaren a potem drewnianą łyżką wymieszać ciasto do połączenia składników.
Dalej ciasto wyrabiać ręcznie kilka minut.
Gotowe oprószyć mąką, zakryć miskę z ciastem ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Czas zależy od temperatury otoczenia.
Gdy ciasto chlebowe podwoi objętość, znów je wyrobić przebijając kilka razy celem odgazowania ciasta.
Przełożyć je do oprószonej mąką keksówki o wymiarach 30 x 12 cm mierząc górne krawędzie i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte szybko naciąć i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 - 50 minut w zależności od piekarnika.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.