Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb razowy z prażonym słonecznikiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas aktywny min. 3 łyżki
mąka żytnia 300 g
mąka pełnoziarnista 550 g
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
woda ok. 600 ml
słonecznik łuskany 1 szklanka
oliwa do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb razowy z prażonym słonecznikiem

Kroki postępowania

1
Zakwas aktywny przygotować wg przepisu:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/271961/zakwas-na-chleb.html
ZACZYN: Najlepiej zacząć o godz. 16:00: do miski wlać zakwas aktywny, 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody wymieszać i odstawić do ciepłego miejsca pod ściereczką.
Następnie o 23:00 do w/w zaczynu dodać 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody, wymieszać i również odstawić w ciepłe miejsce. Trzecie etap o godz. 8:00 - do w/w zaczynu dodajemy 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody i odstawiamy na 3-4 godziny.
Krok 1 - Chleb razowy z prażonym słonecznikiem foto
2
Następnie słonecznik prażyć na patelni do rumianego koloru.
Krok 2 - Chleb razowy z prażonym słonecznikiem foto
3
CIASTO: Do zaczynu dodać 550 g mąki pełnoziarnistej, następnie dodać ok. 300 ml wody, sól i cukier. Mieszamy wszystkie składniki. Następnie wsypujemy słonecznik (zostawiamy trochę na posypkę). Ciasto mieszamy mikserem z końcówkami do ciasta.
Krok 3 - Chleb razowy z prażonym słonecznikiem foto
4
Dwie formy wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą i posypujemy słonecznikiem.
Krok 4 - Chleb razowy z prażonym słonecznikiem foto
5
Przekładamy ciasto do foremek i wyrównujemy mokrą łyżką. Posypujemy resztą słonecznika. Owinąć folią (np. reklamówką, aby do ciasta nie dostawało się powietrze. Ciasto będzie rosło, więc zostawić trochę miejsca nad foremką, aby się nie skleiło) i odstawić na ok. 2-3 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Można do piekarnika.
Gdy chleb wyrośnie. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C, piec 40 min.
Krok 5 - Chleb razowy z prażonym słonecznikiem foto
6
Chleb upieczony po stukaniu od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Krok 6 - Chleb razowy z prażonym słonecznikiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolina1869 15.09.2013 10:29
domowy chleb jest pyszny szkoda że tak rzadko mam okazje go jeść
Malgorzata549 14.07.2013 13:31
warto spróbować
wyattearp 03.06.2013 08:43
pyszny chlebek :)
jerzy3 02.06.2013 17:46
na co dzień wolę białe pieczywo,ale od czasu do czasu nawet ja chętnie zjem taki chleb
migotka28 02.06.2013 17:40
kolejny smakowity chlebus ze słonecznikiem który uwielbiam
Renata9 02.06.2013 17:13
smaczny chlebek i zdrowy
Megg 02.06.2013 17:08
przepyszny jest taki chlebuś
Janina 02.06.2013 17:08
Pyszny domowy chlebek ;)
iwi 02.06.2013 15:54
Pyszny chlebek.
Paolcia 02.06.2013 15:29
uwielbiam razowy chleb :)
gusia1000 02.06.2013 15:26
Chleb na medal.
marta1221 02.06.2013 15:24
mniam, mniam, pycha chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak