Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb razowy z otrębami żytnimi

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 150 gram typ 2000
mąka pszenna typ 650 350 gram
drożdże świeże 30 gram
otręby żytnie 30 gram
siemię lniane 70 gram
cukier 1 łyżeczka
mleko ciepłe 1 szklanka
woda ciepła 2/3 szklanka
oliwa 2 łyżka
sól 1,5 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb razowy z otrębami żytnimi

Kroki postępowania

1
Zaczynam od przygotowania rozczynu: drożdże mieszam z cukrem, a gdy lekko się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki. Mieszam i odstawiam w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Chleb razowy z otrębami żytnimi foto
2
Otręby żytnie przekładam do miseczki.
Krok 2 - Chleb razowy z otrębami żytnimi foto
3
Otręby zalewam ciepłą wodą i odstawiam do przestygnięcia.
Krok 3 - Chleb razowy z otrębami żytnimi foto
4
Obie mąki przekładam do miski, dodaję gotowy rozczyn, otręby żytnie, siemię lniane, ciepłe mleko, pozostałą ciepłą wodę, oliwę i sól. Wyrabiam ciasto robotem z końcówkami do ciasta drożdżowego, początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Gdy ciasto zacznie odrywać się od ścianek miski i tworzyć kulę przykrywam miskę lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb razowy z otrębami żytnimi foto
5
Wyrośnięte ciasto wyjmuję z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę
wyrabiam ciasto rękoma, w razie potrzeby bardzo delikatnie podsypując mąką.
Przekładam do natłuszczonej i obsypanej otrębami foremki o wymiarach 30x8,5 cm. Odstawiam do ponownego wyrastania. Wyrośnięte ciasto wstawiam do nagrzanego do
230°C piekarnika i piekę 10 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 200°C
i piekę 25 minut. Upieczony studzę na kratce kuchennej.
Krok 5 - Chleb razowy z otrębami żytnimi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 10.10.2015 15:33
super chlebek
anemon 09.10.2015 14:16
W takim razie czekam na informację jak Ci smakował?
Ola1984 09.10.2015 08:46
Bardzo smaczny, śniadaniowy wypiek.
Wiktoria29 08.10.2015 21:03
muszę wypróbować ten przepis
irenka 08.10.2015 19:23
smaczny chlebek
mirosława4 08.10.2015 18:05
domowy maj;epszy
Janina 08.10.2015 16:39
Pyszny domowy chlebek;)
Bernadeta1 08.10.2015 14:39
śniadanie z takim domowym chlebkiem to pyszności
kuchcik89 08.10.2015 12:39
lubie domowe pieczywko :)
Aleksandra/Olcia 08.10.2015 09:55
mniam.pyszny i zdrowy
bertpvd 08.10.2015 09:28
super chlebek
Motorek 08.10.2015 09:00
smaczny chlebek
ben-ka 08.10.2015 08:50
Smaczny ten chlebek........
paulina2157 08.10.2015 08:27
najlepszy taki domowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak