Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb razowy z mąką orkiszową

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas aktywny 3 łyżki
mąka żytnia 280 g
mąka orkiszowa 500 g
mąka pszenna 50 g
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
pestki dyni 3 łyżki
słonecznik łuskany 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb razowy z mąką orkiszową

Kroki postępowania

1
Zakwas aktywny: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/271961/zakwas-na-chleb.html
ZACZYN: Najlepiej zacząć o godz. 16:00.
2 łyżki zakwasu, 100 g mąki żytniej i 100 ml wody wymieszać i odstawić do ciepłego miejsca.
Następnie o 23:00 do w/w ciasta dodać 100 g mąki żytniej i 100 ml wody, wymieszać i również odstawić w ciepłe miejsce. Trzecie etap o godz. 8:00 - do w/w ciasta dodajemy 80 g mąki żytniej i 100 ml wody i odstawiamy na 3-4 godziny.
CIASTO: Do zaczynu dodajemy 500 g mąki orkiszowej i 50 g mąki pszennej, następnie dodajemy wodę, sól i cukier (rozpuszczone w wodzie). Wodę dodajemy stopniowo i mieszamy wszystkie składniki. Następnie wsypujemy 2 łyżki pestki dyni. Ciasto mieszamy mikserem z odpowiedniki końcówkami.
Krok 1 - Chleb razowy z mąką orkiszową foto
2
Dwie foremki do chleba wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do połowy wysokości i wyrównujemy mokrą łyżką. Posypujemy resztą pestek dyni i słonecznikiem. Owinąć folią (np. reklamówką, aby do ciasta nie dostawało się powietrze) i odstawić na ok. 4 - 5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb razowy z mąką orkiszową foto
3
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C, piec 30-40 min.(upieczony chleb po stukaniu wydaje głuchy dźwięk od spodu).
Krok 3 - Chleb razowy z mąką orkiszową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda24 21.03.2013 17:22
uwielbiam chlebek razowy, a swoj najlepszy
miki47 21.03.2013 17:13
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak