chleb razowy na zakwasie z czarnuszką i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas żytni

    3 łyżki
  • mąka żytnia pełnoziarnista

    350 g
  • mąka pszenna typ 2000

    400 g
  • mąka pszenna typ 450

    3 czubate łyżki
  • woda

    4 szklanki
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    15 g
  • suszone pomidory

    40 g (w płatkach)
  • sól

    2 łyżeczki
  • miód

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - chleb razowy na zakwasie z czarnuszką i suszonymi pomidorami foto
Zakwas żytni na mące razowej rozpuścić w szklanym naczyniu w 2,5 szklanki wody. Dodać mąkę żytnią razową i wymieszać. Odstawić na całą noc w ciepłe miejsce.
Krok 2 - chleb razowy na zakwasie z czarnuszką i suszonymi pomidorami foto
Dodać sól (u mnie himalajska różowa), czarnuszkę, płatki suszonych pomidorów i miód i wymieszać.
Krok 3 - chleb razowy na zakwasie z czarnuszką i suszonymi pomidorami foto
Dolać 1,5 szklanki wody i wymieszać, sól musi się rozpuścić.
Krok 4 - chleb razowy na zakwasie z czarnuszką i suszonymi pomidorami foto
Dodać mąkę pszenną razową i wymieszać.
Krok 5 - chleb razowy na zakwasie z czarnuszką i suszonymi pomidorami foto
Dodać mąkę zwykłą pszenną i wymieszać.
Krok 6 - chleb razowy na zakwasie z czarnuszką i suszonymi pomidorami foto
Ciasto ma być gęste. Odstawić je na 30 minut, następnie jeszcze raz wymieszać/wyrobić.
Krok 7 - chleb razowy na zakwasie z czarnuszką i suszonymi pomidorami foto
Ciasto przełożyć do formy keksowej około 30 cm długiej wysmarowanej tłuszczem, jeśli tego wymaga. Wyrównać górę i posypać białą mąką. Ciasto powinno sięgać do 3/4 wysokości formy.
Krok 8 - chleb razowy na zakwasie z czarnuszką i suszonymi pomidorami foto
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum do wyrośnięcia. Trwa to około godzinę. Wtedy zwiększyć temperaturę do 180 stopni (nie wyciągać formy z piekarnika) i piec około 40 minut od momentu ustawienia temperatury, a nie jej osiągnięcia (do suchego patyczka). Wyjąć chleb z formy i studzić na metalowych raszkach. Zimny chleb 'otrzepać' z nadmiaru mąki.
Kroić dopiero po wystygnięciu.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 01.01.2015 11:03
wspaniały chleb
Kejti 19.12.2014 21:09
Pysznie wygląda,chętnie się poczęstuję :-)
kasia.s 16.12.2014 08:44
Nie ma jak domowy chlebek:)
barbara11561 15.12.2014 22:45
Chlebek palce lizać
migotka28 15.12.2014 22:35
pyszny chlebek, uwielbiam z suszonymi pomidorkami:)
Janina 15.12.2014 19:49
Wspaniały chlebek;)
anemon 15.12.2014 19:33
Lubię czarnuszkę w chlebie.
Ania84 15.12.2014 17:36
musi być mega pyszny
cukiereczek 15.12.2014 17:13
cudowny taki chlebek
Bernadeta1 15.12.2014 17:02
Jak zawsze bardzo smaczny chlebek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat