Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb razowy na zakwasie z czarnuszką i suszonymi pomidorami

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 3 łyżki
mąka żytnia pełnoziarnista 350 g
mąka pszenna typ 2000 400 g
mąka pszenna typ 450 3 czubate łyżki
woda 4 szklanki
Czarnuszka nasiona Prymat 15 g
suszone pomidory 40 g (w płatkach)
sól 2 łyżeczki
miód 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: chleb razowy na zakwasie z czarnuszką i suszonymi pomidorami

Kroki postępowania

1
Zakwas żytni na mące razowej rozpuścić w szklanym naczyniu w 2,5 szklanki wody. Dodać mąkę żytnią razową i wymieszać. Odstawić na całą noc w ciepłe miejsce.
Krok 1 - chleb razowy na zakwasie z czarnuszką i suszonymi pomidorami foto
2
Dodać sól (u mnie himalajska różowa), czarnuszkę, płatki suszonych pomidorów i miód i wymieszać.
Krok 2 - chleb razowy na zakwasie z czarnuszką i suszonymi pomidorami foto
3
Dolać 1,5 szklanki wody i wymieszać, sól musi się rozpuścić.
Krok 3 - chleb razowy na zakwasie z czarnuszką i suszonymi pomidorami foto
4
Dodać mąkę pszenną razową i wymieszać.
Krok 4 - chleb razowy na zakwasie z czarnuszką i suszonymi pomidorami foto
5
Dodać mąkę zwykłą pszenną i wymieszać.
Krok 5 - chleb razowy na zakwasie z czarnuszką i suszonymi pomidorami foto
6
Ciasto ma być gęste. Odstawić je na 30 minut, następnie jeszcze raz wymieszać/wyrobić.
Krok 6 - chleb razowy na zakwasie z czarnuszką i suszonymi pomidorami foto
7
Ciasto przełożyć do formy keksowej około 30 cm długiej wysmarowanej tłuszczem, jeśli tego wymaga. Wyrównać górę i posypać białą mąką. Ciasto powinno sięgać do 3/4 wysokości formy.
Krok 7 - chleb razowy na zakwasie z czarnuszką i suszonymi pomidorami foto
8
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum do wyrośnięcia. Trwa to około godzinę. Wtedy zwiększyć temperaturę do 180 stopni (nie wyciągać formy z piekarnika) i piec około 40 minut od momentu ustawienia temperatury, a nie jej osiągnięcia (do suchego patyczka). Wyjąć chleb z formy i studzić na metalowych raszkach. Zimny chleb 'otrzepać' z nadmiaru mąki.
Kroić dopiero po wystygnięciu.
Smacznego.
Krok 8 - chleb razowy na zakwasie z czarnuszką i suszonymi pomidorami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 01.01.2015 11:03
wspaniały chleb
Kejti 19.12.2014 21:09
Pysznie wygląda,chętnie się poczęstuję :-)
kasia.s 16.12.2014 08:44
Nie ma jak domowy chlebek:)
barbara11561 15.12.2014 22:45
Chlebek palce lizać
migotka28 15.12.2014 22:35
pyszny chlebek, uwielbiam z suszonymi pomidorkami:)
Janina 15.12.2014 19:49
Wspaniały chlebek;)
anemon 15.12.2014 19:33
Lubię czarnuszkę w chlebie.
Ania84 15.12.2014 17:36
musi być mega pyszny
cukiereczek 15.12.2014 17:13
cudowny taki chlebek
Bernadeta1 15.12.2014 17:02
Jak zawsze bardzo smaczny chlebek
RenataZ-et 15.12.2014 16:27
rewelacyjny wypiek
Jadwiga/Jaga85 15.12.2014 16:15
Pyszne chlebek!!!!
stokrotka 15.12.2014 16:03
Lubię takie chlebki!
ice cubes 15.12.2014 15:32
zjadło by się taki :)
mysza75 15.12.2014 15:32
jaki pyszny chlebuś
jasiek 15.12.2014 15:18
nie ma to jak domowy
Renata9 15.12.2014 15:02
smaczny domowy chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak