Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb razowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka razowa 50 dkg
proszek do pieczenia ćwierć łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
drożdże 4 dkg
słonecznik łuskany 10 dkg
kolendra 1 łyżeczka
kminek 1 łyżeczka
siemię lniane 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
pieprz
orzechy włoskie 5 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: chleb razowy

Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia,robimy wgłębienie i kruszymy drożdże i wsypujemy cukier.Drożdże zalewamy ciepłą wodą ok 300 ml i dobrze mieszamy z częścią mąki.Gdy rozczyn wyrośnie zagniatamy go z resztą mąki i pozostałymi składnikami i dokładnie wyrabiamy.Podłużną formę smarujemy masłem obsypujemy otrębami i wkładamy do niej ciasto.Wierzch ciasta smarujemy wodą i obsypujemy ziarnami.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 40 min.Najlepiej jest zostawić chleb w piekarniku do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

calliope 24.05.2012 09:26
pyszny chlebek :)
Krystyna32 02.10.2011 07:28
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak