Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny z twarogiem i kefirem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 600 g
białko surowe
sól 1 łyżeczka
cukier kryształ 1 łyżka
olej roślinny 3 łyżki
drożdże świeże 35 g
drożdże suche pełna łyżeczka
otręby pszenne duża garść
kefir 250 ml
twaróg półtłusty 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z twarogiem i kefirem

Kroki postępowania

1
Do misy robota wlać kefir, białko, drożdże rozrobione w kilku łyżkach ciepłej wody z solą i cukrem. Dodać miękki twaróg. Wymieszać rozdrabniając ser.
Krok 1 - Chleb pszenny z twarogiem i kefirem foto
2
Dosypać mąkę. Włączyć wolne obroty i połączyć składniki. Nakryć na 10-15 minut ściereczką, aby drożdże ruszyły.
Krok 2 - Chleb pszenny z twarogiem i kefirem foto
3
Wyrobić do uzyskania gładkiego miękkiego, ale dość zwartego ciasta.
Krok 3 - Chleb pszenny z twarogiem i kefirem foto
4
Dosypać otręby pszenne i ponownie wyrabiać przez kilka minut.
Krok 4 - Chleb pszenny z twarogiem i kefirem foto
5
Gotowe ciasto nakryć ściereczką i pozostawić w cieple, aż wyrośnie.
Krok 5 - Chleb pszenny z twarogiem i kefirem foto
6
Przerobić, odgazować, uformować zgrabny bochenek, wyłożyć na blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypaną otrębami. Chlebek naciąć i pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180*C. Piec ok. 60 minut.
Krok 6 - Chleb pszenny z twarogiem i kefirem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AsiaaK 13.09.2017 23:15
chetnie bym zjadla ;p

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak