Chleb pszenny z twarogiem i kefirem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna typ 650

    600 g
  • białko

    surowe
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier kryształ

    1 łyżka
  • olej roślinny

    3 łyżki
  • drożdże świeże

    35 g
  • drożdże suche

    pełna łyżeczka
  • otręby pszenne

    duża garść
  • kefir

    250 ml
  • twaróg półtłusty

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb pszenny z twarogiem i kefirem foto
Do misy robota wlać kefir, białko, drożdże rozrobione w kilku łyżkach ciepłej wody z solą i cukrem. Dodać miękki twaróg. Wymieszać rozdrabniając ser.
Krok 2 - Chleb pszenny z twarogiem i kefirem foto
Dosypać mąkę. Włączyć wolne obroty i połączyć składniki. Nakryć na 10-15 minut ściereczką, aby drożdże ruszyły.
Krok 3 - Chleb pszenny z twarogiem i kefirem foto
Wyrobić do uzyskania gładkiego miękkiego, ale dość zwartego ciasta.
Krok 4 - Chleb pszenny z twarogiem i kefirem foto
Dosypać otręby pszenne i ponownie wyrabiać przez kilka minut.
Krok 5 - Chleb pszenny z twarogiem i kefirem foto
Gotowe ciasto nakryć ściereczką i pozostawić w cieple, aż wyrośnie.
Krok 6 - Chleb pszenny z twarogiem i kefirem foto
Przerobić, odgazować, uformować zgrabny bochenek, wyłożyć na blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypaną otrębami. Chlebek naciąć i pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180*C. Piec ok. 60 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AsiaaK 13.09.2017 23:15
chetnie bym zjadla ;p

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat