Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny z siemieniem lnianym

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 550 700 gram
woda 700 ml
siemię lniane 150 gram
płatki owsiane 80 gram
sól 3 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
drożdże suche 18 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z siemieniem lnianym

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w dużej misce. Ciasto będzie raczej luźne i lepkie więc możemy mieszać łyżką. Najlepiej jakąś dużą drewnianą. Mieszamy około 5 minut. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Ciasto powinno nieco podrosnąć. Następnie przekładamy ciasto do foremek (stosownie przygotowanych, czyli natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia). Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto powinno dość szybko rosnąć więc już nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleby pieczemy przez 1 godzinę.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olifka33 4 tygodnie temu
Piekłam chleb z tego przepisu niezliczoną ilość razy. Jest fenomenalny. Czasami zamiast siemienia dodaję cebulki prażonej lub innych zamienników.
Ola1young 16.09.2014 17:27
pyszny chlebek z ziarenkami :)
krystyna330 16.09.2014 12:44
pyszności :)
IKrakowianka 15.09.2014 22:50
Pyszny chlebek z siemieniem lnianym
anemon 15.09.2014 22:26
Bardzo lubię chleb z siemieniem lnianym, a ten wygląda bardzo apetycznie.
barbara11561 15.09.2014 21:53
pyszny chlebek:)
2milutka 15.09.2014 21:45
pyszny chlebuś:)
Janina 15.09.2014 21:44
Najlepszy domowy własnego wypieku;)
ada.la 15.09.2014 21:41
fajny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak