Przepis i sposób przygotowania na: chleb pszenny z siemieniem i otrębami
Do miski, w której będziesz robić ciasto, przesiej mąkę, wsyp otręby, siemię lniane i sól. Wlej zaczyn i stopniowo dolewaj wodę. Wyrób na gładką, sprężystą masę. Odstaw na pół godziny (przykrywając ściereczką), aby „odpoczęło”. Po tym czasie jeszcze raz zagnieć, uformuj bochenek i odłóż do wyrośnięcia w wysmarowanej olejem i oprószonej otrębami formie (u mnie garnek rzymski z pokrywką). Jeśli Ci się nie spieszy, to ciasto powinno wyrastać przez 12 godzin w lodówce (przykryte pokrywką naczynia lub w woreczku foliowym, żeby nie wyschło), a potem przez godzinę w temperaturze pokojowej. Jeśli masz mało czasu, to odstaw w ciepłe miejsce, żeby podwoiło objętość.
Której metody nie wybierzesz, następny krok jest taki sam. Bochenek nacinasz w kilku miejscach mokrym, ostrym nożem i wstawiasz do naparowanego piekarnika, nagrzanego do 250 stopni. Po 10 minutach zmniejszasz temperaturę do 200 stopni i pieczesz jeszcze przez 40-50 minut. Potem wyjmujesz bochenek z piekarnika i sprawdzasz, czy jest dobrze wypieczony (postukany w spód wydaje głuchy dźwięk).
Ostudź na kratce pod bawełnianą lub lnianą ściereczką.
Przepis z mojego bloga http://agatagotuje.pl