Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb pszenny z siemieniem i otrębami

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn:
aktywny zakwas pszenny 50 g
mąka pszenna 120 g (typ 650)
woda 120 ml
Zaczyn: 240 g
mąka pszenna 470 g (typ 650)
otręby pszenne 35 g
siemię lniane 10 g
woda 270 ml
sól 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: chleb pszenny z siemieniem i otrębami

Odpowiednio wcześniej przygotuj zaczyn. Do 50 gramów aktywnego zakwasu pszennego dodawaj co 8 godzin 60 ml wody i 60 gramów mąki pszennej o typie 650 (razem 100g). Po ostatnim „dokarmianiu” zaczynu poczekaj ok. 4 godziny i już możesz zagniatać ciasto (dokarmiania mają być dwa). Nie zapomnij odłożyć 50 g zakwasu na następny wypiek.

Do miski, w której będziesz robić ciasto, przesiej mąkę, wsyp otręby, siemię lniane i sól. Wlej zaczyn i stopniowo dolewaj wodę. Wyrób na gładką, sprężystą masę. Odstaw na pół godziny (przykrywając ściereczką), aby „odpoczęło”. Po tym czasie jeszcze raz zagnieć, uformuj bochenek i odłóż do wyrośnięcia w wysmarowanej olejem i oprószonej otrębami formie (u mnie garnek rzymski z pokrywką). Jeśli Ci się nie spieszy, to ciasto powinno wyrastać przez 12 godzin w lodówce (przykryte pokrywką naczynia lub w woreczku foliowym, żeby nie wyschło), a potem przez godzinę w temperaturze pokojowej. Jeśli masz mało czasu, to odstaw w ciepłe miejsce, żeby podwoiło objętość.

Której metody nie wybierzesz, następny krok jest taki sam. Bochenek nacinasz w kilku miejscach mokrym, ostrym nożem i wstawiasz do naparowanego piekarnika, nagrzanego do 250 stopni. Po 10 minutach zmniejszasz temperaturę do 200 stopni i pieczesz jeszcze przez 40-50 minut. Potem wyjmujesz bochenek z piekarnika i sprawdzasz, czy jest dobrze wypieczony (postukany w spód wydaje głuchy dźwięk).
Ostudź na kratce pod bawełnianą lub lnianą ściereczką.

Przepis z mojego bloga http://agatagotuje.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 03.07.2013 09:08
pyszny taki chlebek
Habibi 30.03.2013 12:28
natychmiast zjadłabym takiego chlebka :)
Dorian 05.01.2013 22:10
super
Klausia 30.12.2012 00:20
chlebek pierwsza klasa :D
annagebalska 26.12.2012 09:48
pycha
Kate131 22.12.2012 09:42
pyszny taki chlebek
pajbek 16.12.2012 12:17
Super przepis, pyszny :-)
meg1984 15.12.2012 20:23
aż chciałoby się schrupać :)
jozefinach 15.12.2012 17:30
Uwielbiam domowy chleb. Twój prezentuje się znakomicie.
monisia1977 15.12.2012 15:18
dobre
Sylwia56
Sylwia56 15.12.2012 13:52
super
Beata61 15.12.2012 13:49
wspaniały :)
Goya 15.12.2012 13:12
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak