Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny z prażonymi płatkami owsianymi

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 300 g
drożdże świeże 20 g
cukier 1 lyzeczka
olej rzepakowy 2 lyzki
mąka pszenna typ 750 350 g
mąka pszenna typ 2000 100 g
płatki owsiane 50 g
sól 1 lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z prażonymi płatkami owsianymi

Kroki postępowania

1

Płatki owsiane wsypać na patelnię i uprażyć na złoty kolor. Przestudzić.
Krok 1 - Chleb pszenny z prażonymi płatkami owsianymi foto
2

Do misy robota wsypać obie mąki pszenne, dodać sól. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Dodać rozczyn wraz z olejem do misy. Wsypać płatki, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb pszenny z prażonymi płatkami owsianymi foto
3

Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić, uformować bochenek.
Krok 3 - Chleb pszenny z prażonymi płatkami owsianymi foto
4

Przełożyć do formy wyścielonej papierem i odstawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie można wierzch posmarować jajkiem i posypać płatkami owsianymi.
Krok 4 - Chleb pszenny z prażonymi płatkami owsianymi foto
5

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 35 minut.
Wystudzić na kratce
Krok 5 - Chleb pszenny z prażonymi płatkami owsianymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 08.12.2015 10:52
chętnie bym zjadła takiego chleba

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak