Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny z płatkami owsianymi na drożdżach

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista 2 szkl.
płatki owsiane 1 szkl.
sól 1/2 łyżki
drożdże świeże 25-30 g
siemię lniane 2 łyżki
słonecznik łuskany 2-3 łyżki
melasa 1 łyżka
woda ciepła 1,5 szkl.
sezam do obtoczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z płatkami owsianymi na drożdżach

Drożdże rozetrzeć z cukrem na płynną masę i rozpuścić w ciepłej wodzie razem z melasą. Do miski wsypać mąkę oraz płatki owsiane.
Wlać zaczyn drożdżowy i dodać sól oraz ziarenka. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto krótko zagnieść w celu odgazowania. Uformować wałek wielkości keksówki, obtoczyć w sezamie i włożyć do foremki.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Upiec w temp. 200*C przez godzinę.
Wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota 10.07.2023 07:24
Jak duża powinna być foremka?
Doradca Smaku 10.07.2023 09:42
Standardowa "keksówka", czyli ok. 30 x 11 x 7,5 cm.
mysza75 03.03.2017 22:00
jaki fajny i zdrowy chlebek
benka 03.03.2017 19:57
Smaczny chlebek, zjadłabym kromeczkę.
Janina 03.03.2017 16:10
Domowy najlepszy;))
Barbara13 03.03.2017 07:57
Świetny chlebek
Babeczka35 03.03.2017 07:28
Pyszny chleb.
Futka 03.03.2017 00:08
Pyszny domowy chlebek :)
bertpvd 02.03.2017 20:46
Pyszny domowy wyrób
2milutka 02.03.2017 20:31
Apetyczny chlebuś ;)
olkaaa 02.03.2017 20:24
muszę zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak