Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny z piekarnika

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka chlebowa 500 g
woda 300 ml
drożdże świeże 20 g
sól 1 łyżeczka
zakwas żytni 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z piekarnika

Kroki postępowania

1
Do miski przesiać 0,5 kg mąki pszennej chlebowej typ 750. Następnie dodać resztę składników: Rozpuszczone w wodzie drożdże, 1 łyż. soli. (Woda musi być przegotowana - nie bezpośrednio z kranu). i wymieszać.

Krok 1 - Chleb pszenny z piekarnika foto
2
Po tym czasie uderzyć w ciasto ok. 5-8 razy aby się odgazowało i uformować 1 bochenek. Uformowany bochenek wyłożyć na blaszce z papierem do pieczenia, lub do foremki wysmarowanej olejem, znów przykryć szmatką i odczekać kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb pszenny z piekarnika foto
3
Przed włożeniem do piekarnika ciasto naciąć ostrym nożem według uznania i oprószyć delikatnie mąką. Piec w 230 stopniach ok. 40 minut aż do zrumienienia - bez termoobiegu - góra dół
Krok 3 - Chleb pszenny z piekarnika foto
4
Ciasto ugniatać ok. 15-20 min. aż będzie sprężyste i nie będzie przyklejało się do dłoni. Przykryć miskę zwilżoną szmatką i odstawić na godzinę.
Krok 4 - Chleb pszenny z piekarnika foto
5
Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu. Jednak chleb do ostygnięcia wyjąć z formy - blaszki aby się nie spociło.
Krok 5 - Chleb pszenny z piekarnika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak