Chleb pszenny z pęczakiem na zakwasie żytnim

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pęczak

    2/3 szklanki
  • sól

    odrobina
  • Zaczyn:

  • zakwas żytni

    100 g
  • woda

    100 g
  • mąka żytnia

    100g typ2000
  • oraz:

  • woda

    250 g
  • mąka pszenna

    500g typ650
  • sól

    2 łyzeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb pszenny z pęczakiem na zakwasie żytnim foto
Kaszę zalać 2 szklankami wody, dodać odrobinę soli, ugotować na sypko. Ostudzić. Na zaczyn: zmieszać mąkę z wodą i zakwasem, przykryć folią i odstawić na 12 godzin.
Krok 2 - Chleb pszenny z pęczakiem na zakwasie żytnim foto
Po tym czasie do zaczynu dodać wodę i wymieszać. Do misy robota wsypać mąkę i sól, dodać kaszę i wlać zaczyn. Wyrobić ciasto na 2 prędkości, zagniatać jeszcze 3 minuty na trzeciej prędkości.
Krok 3 - Chleb pszenny z pęczakiem na zakwasie żytnim foto
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb pszenny z pęczakiem na zakwasie żytnim foto
Następnie przełożyć do formy o średnicy 25cm (lub innej dużej), wyrównać dłonią zwilżoną w wodzie, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (około 2-3 godziny).
Krok 5 - Chleb pszenny z pęczakiem na zakwasie żytnim foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 50 minut. Sprawdzić czy jest upieczony pukając od spodu. Wystudzić na kratce i pokroić na kromki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 02.03.2014 22:53
dziękuję wszystkim za miłe słowa, to dużo dla mnie znaczy, że podobają się Wam moje chlebki :*
RenataZ-et 02.03.2014 22:17
jak dla mnie rewelacja!
IwonaDD 15.02.2014 17:10
zawsze mnie zaskakujesz niesamowitymi wypiekami! cudowny chlebek!
Alex_M 15.02.2014 14:57
pewnie, że się da :D jak tylko dorwę świeży szpinak to coś wymyślę :)
Aannkaa82 15.02.2014 14:37
Oj te Twoje pomysły :) świetne :) a chlebek ze szpinakiem ? da się? - taka mała prowokacja, bo przydałby mi sie przepis ;)
Klausia 15.02.2014 13:29
super pomysł i wykonanie :)
fotoviderek 15.02.2014 11:57
Kolejny przepyszny chlebek :)
pierniczkowo 15.02.2014 11:26
chleba z pęczakiem jeszcze nie jadłam, a bardzo lubię wszelkie kasze :)
Rafał10 15.02.2014 09:16
nie ma to jak pyszny, chrupiący domowy chlebuś :)
Alex_M 15.02.2014 09:08
@Mniam, jak ja bym mogła tego nie zrobić :D haha chociaż mam już 2 chlebki z kaszą w swoich zbiorach (z gryczaną i jęczmienną wiejską), ale ten, najpyszniejszy :) wilgotny miąższ i chrupiąca skórka - pycha! polecam ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat