Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny z pęczakiem na zakwasie żytnim

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pęczak 2/3 szklanki
sól odrobina
Zaczyn:
zakwas żytni 100 g
woda 100 g
mąka żytnia 100g typ2000
oraz:
woda 250 g
mąka pszenna 500g typ650
sól 2 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z pęczakiem na zakwasie żytnim

Kroki postępowania

1
Kaszę zalać 2 szklankami wody, dodać odrobinę soli, ugotować na sypko. Ostudzić. Na zaczyn: zmieszać mąkę z wodą i zakwasem, przykryć folią i odstawić na 12 godzin.
Krok 1 - Chleb pszenny z pęczakiem na zakwasie żytnim foto
2
Po tym czasie do zaczynu dodać wodę i wymieszać. Do misy robota wsypać mąkę i sól, dodać kaszę i wlać zaczyn. Wyrobić ciasto na 2 prędkości, zagniatać jeszcze 3 minuty na trzeciej prędkości.
Krok 2 - Chleb pszenny z pęczakiem na zakwasie żytnim foto
3
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb pszenny z pęczakiem na zakwasie żytnim foto
4
Następnie przełożyć do formy o średnicy 25cm (lub innej dużej), wyrównać dłonią zwilżoną w wodzie, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (około 2-3 godziny).
Krok 4 - Chleb pszenny z pęczakiem na zakwasie żytnim foto
5
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 50 minut. Sprawdzić czy jest upieczony pukając od spodu. Wystudzić na kratce i pokroić na kromki.
Krok 5 - Chleb pszenny z pęczakiem na zakwasie żytnim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 02.03.2014 22:53
dziękuję wszystkim za miłe słowa, to dużo dla mnie znaczy, że podobają się Wam moje chlebki :*
RenataZ-et 02.03.2014 22:17
jak dla mnie rewelacja!
IwonaDD 15.02.2014 17:10
zawsze mnie zaskakujesz niesamowitymi wypiekami! cudowny chlebek!
Alex_M 15.02.2014 14:57
pewnie, że się da :D jak tylko dorwę świeży szpinak to coś wymyślę :)
Aannkaa82 15.02.2014 14:37
Oj te Twoje pomysły :) świetne :) a chlebek ze szpinakiem ? da się? - taka mała prowokacja, bo przydałby mi sie przepis ;)
Klausia 15.02.2014 13:29
super pomysł i wykonanie :)
fotoviderek 15.02.2014 11:57
Kolejny przepyszny chlebek :)
pierniczkowo 15.02.2014 11:26
chleba z pęczakiem jeszcze nie jadłam, a bardzo lubię wszelkie kasze :)
Rafał10 15.02.2014 09:16
nie ma to jak pyszny, chrupiący domowy chlebuś :)
Alex_M 15.02.2014 09:08
@Mniam, jak ja bym mogła tego nie zrobić :D haha chociaż mam już 2 chlebki z kaszą w swoich zbiorach (z gryczaną i jęczmienną wiejską), ale ten, najpyszniejszy :) wilgotny miąższ i chrupiąca skórka - pycha! polecam ;)
Mniam 15.02.2014 08:54
Właśnie się zastanawiałam, czy upieczesz chleb z kaszą :)
adelajda 15.02.2014 07:48
dobry musi byc taki chlebek :)
Renata9 15.02.2014 07:19
smaczny chlebuś
migotka28 14.02.2014 23:15
ale śliczny chlebuś
krystyna330 14.02.2014 22:33
ale pyszności mniam
Sylwia26 14.02.2014 22:32
apetycznie wygląda
agnieszka131919 14.02.2014 22:15
taki domowy chlebek pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak