Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny z nadzieniem ze świeżych ziół

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna typ 450 500 gram
drożdże świeże 35 gram
mleko ciepłe 350 mililitr
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka

NADZIENIE

cebula 1 sztuka
koperek 1 pęczek
majeranek 1/2 szklanka /świeży/
bazylia świeża 1 łyżka
olej 1 łyżka

PONADTO

mleko 2 łyżka
kminek 1 łyżka
mąka 1/2 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z nadzieniem ze świeżych ziół

Przygotować rozczyn: pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać gotowy rozczyn, letnie mleko i sól. Ciasto wyrabiać mikserem ok. 10 minut. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie: obrać cebule i pokroić w drobną kosteczkę. Koperek i bazylię umyć i posiekać. Oderwać listki majeranku i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i udusić cebulę pod przykryciem. Zdjąć z ognia, dodać świeże i suszone zioła, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na oprószony mąką blat. Jeszcze przez chwilę ciasto wyrabiać rękoma, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.
Ciasto rozwałkować na prostokąt 30 x 20 cm, rozsmarować przestudzoną masę ziołową zostawiając 2 cm wolne / bez nadzienia/ brzegi i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Włożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 30 x 11 cm, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Ostrym nożem naciąć wierzch ciasta na głębokość 1 cm. Posmarować mlekiem i posypać kminkiem.
Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec 40 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód usłyszymy głuchy odgłos. Studzić na kratce kuchennej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 12.09.2014 08:19
wspaniały pomysł na chlebuś! super:)
foczka-ks 11.09.2014 23:48
ciekawy przepis, polecam
Ela15 11.09.2014 14:41
ciekawy przepis
mysza75 11.09.2014 10:14
jaki piękny chlebuś i to nadzienie pycha
anemon 11.09.2014 08:55
W takim razie zapraszam.
VioletoweKucharzenie 11.09.2014 08:47
pięknie wygląda! Chętnie bym spróbowała.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak