Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny z kaszą jęczmienną, na zakwasie

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 200 g
woda 150 g
miód 1 lyzka
kasza jęczmienna 100 g
mąka pszenna 300 g
sól 1 lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z kaszą jęczmienną, na zakwasie

Kroki postępowania

1

Kaszę wsypać do młynka do kawy i zmielić (na 3-4 tury w zależności od pojemności młynka).
Krok 1 - Chleb pszenny z kaszą jęczmienną, na zakwasie foto
2

Do misy robota wsypać mąkę pszenną i zmieloną kaszę jęczmienną, dodać miód i sól.
Krok 2 - Chleb pszenny z kaszą jęczmienną, na zakwasie foto
3

Na koniec dodać dojrzały zakwas i letnią wodę. Zagnieść jednolite ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
Krok 3 - Chleb pszenny z kaszą jęczmienną, na zakwasie foto
4

Po tym czasie przełożyć do keksówki wyścielonej papierem, oprószyć mąką i wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
Krok 4 - Chleb pszenny z kaszą jęczmienną, na zakwasie foto
5

Następnie można naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce
Krok 5 - Chleb pszenny z kaszą jęczmienną, na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 17.02.2015 16:55
Pyszniutki chlebek;)
Sroczka 17.02.2015 15:08
Domowy chlebek najlepszy, pycha.
Beatris 17.02.2015 15:04
Wspaniały chlebek :)
IwonaDD 17.02.2015 14:42
wspaniały, pyszny i zdrowy chlebek!
Bernadeta1 17.02.2015 14:39
Jak zawsze kusisz pysznym chlebkiem, bardzo ciekawy z tą kaszą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak