Chleb pszenny z kaszą jęczmienną, na zakwasie

Chleb pszenny z kaszą jęczmienną, na zakwasie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas żytni

    200 g
  • woda

    150 g
  • miód

    1 lyzka
  • kasza jęczmienna

    100 g
  • mąka pszenna

    300 g
  • sól

    1 lyzeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Chleb pszenny z kaszą jęczmienną, na zakwasie

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb pszenny z kaszą jęczmienną, na zakwasie foto

Kaszę wsypać do młynka do kawy i zmielić (na 3-4 tury w zależności od pojemności młynka).
Krok 2 - Chleb pszenny z kaszą jęczmienną, na zakwasie foto

Do misy robota wsypać mąkę pszenną i zmieloną kaszę jęczmienną, dodać miód i sól.
Krok 3 - Chleb pszenny z kaszą jęczmienną, na zakwasie foto

Na koniec dodać dojrzały zakwas i letnią wodę. Zagnieść jednolite ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
Krok 4 - Chleb pszenny z kaszą jęczmienną, na zakwasie foto

Po tym czasie przełożyć do keksówki wyścielonej papierem, oprószyć mąką i wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
Krok 5 - Chleb pszenny z kaszą jęczmienną, na zakwasie foto

Następnie można naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Janina 17.02.2015 16:55
Pyszniutki chlebek;)
Sroczka 17.02.2015 15:08
Domowy chlebek najlepszy, pycha.
Beatris 17.02.2015 15:04
Wspaniały chlebek :)
IwonaDD 17.02.2015 14:42
wspaniały, pyszny i zdrowy chlebek!
Bernadeta1 17.02.2015 14:39
Jak zawsze kusisz pysznym chlebkiem, bardzo ciekawy z tą kaszą

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat