Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
zakwas żytni
200 g -
woda
150 g -
miód
1 lyzka -
kasza jęczmienna
100 g -
mąka pszenna
300 g -
sól
1 lyzeczka
Przepis i sposób przygotowania Chleb pszenny z kaszą jęczmienną, na zakwasie
Kroki postępowania

Kaszę wsypać do młynka do kawy i zmielić (na 3-4 tury w zależności od pojemności młynka).

Do misy robota wsypać mąkę pszenną i zmieloną kaszę jęczmienną, dodać miód i sól.

Na koniec dodać dojrzały zakwas i letnią wodę. Zagnieść jednolite ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.

Po tym czasie przełożyć do keksówki wyścielonej papierem, oprószyć mąką i wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.

Następnie można naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce
Komentarze (5)