Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny z garnka żeliwnego

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ZACZYN

zakwas żytni 100 gram
mąka chlebowa 125 gram
woda 40 mililitr

CIASTO

mąka chlebowa 500 gram
mąka razowa 75 gram
woda letnia 350 mililitr
drożdże 20 gram
sól 1,5 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z garnka żeliwnego

Kroki postępowania

1
ZACZYN: w misce wymieszać składniki zaczynu, przykryć folią spożywczą i odstawić na 4 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie miskę z zaczynem wstawić do lodówki na całą noc.

Następnego dnia na godzinę przed planowanym przygotowaniem chleba zaczyn wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej, aby się ocieplił.

Z drożdży, łyżki mąki i 2-3 łyżek letniej wody zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.

Gotowy rozczyn połączyć z ocieplonym zaczynem i pozostałymi składnikami ciasta. Zagnieść i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć je do miski wysypanej mąką i odstawić na 4 godziny do wyrastania.
Krok 1 - Chleb pszenny z garnka żeliwnego foto
2
W tym czasie należy ciasto co godzinę składać.

Po tym czasie uformować okrągły bochenek i przełożyć go do koszyka do wyrastania.

Do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny z pokrywą, nastawić piekarnik na 250°C. Gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę w dalszym ciągu nagrzewać go razem z pustym garnkiem jeszcze przez 10 minut.
Krok 2 - Chleb pszenny z garnka żeliwnego foto
3
Bardzo ostrożnie wyjąć garnek i energicznie, ale delikatnie przełożyć wyrośnięte ciasto chlebowe do gorącego garnka. Piec 10 minut, następnie zdjąć pokrywkę, obniżyć temperaturę do 230°C i piec jeszcze 20-25 minut. Wyjąć chleb z garnka, w dalszym ciągu bardzo ostrożnie, na kratkę kuchenną.
Jeśli stukając w chleb od spodu usłyszymy głuchy odgłos oznacza to, że chleb jest upieczony.
Krok 3 - Chleb pszenny z garnka żeliwnego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 08.06.2014 23:49
Koniecznie musisz zacząć piec, zwłaszcza, że masz takie tradycje w rodzinie. Polecam i namawiam Cię, bo warto.
mirosława4 02.06.2014 18:25
domowy jest najlepszy , kiedyś jako dziecko tęskniłam za chlebem z piekarni bo mama piekła w domu a teraz się tęskni za tym smakiem chyba czas samej zacząć piec :)
anemon 02.06.2014 11:36
Bardzo Wam dziękuję i namawiam do pieczenia chleba.
Alex_M 01.06.2014 11:10
wspaniały chleb! :):)
wyattearp 01.06.2014 09:54
super taki domowy chlebek
bhb8 01.06.2014 08:58
muszę kiedyś w końcu spróbować zrobić chleb
iziona 01.06.2014 07:56
Królestwo za taki chlebek, piękny :)
stokrotka 31.05.2014 23:44
lubię bardzo domowe chleby
Wafelek2601 31.05.2014 22:43
Bardzo apetyczny chlebus
agnieszka131919 31.05.2014 22:41
apetycznie wygląda
Renata22 31.05.2014 22:17
ładny wyszedł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak