Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny z durum Zewy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna typ 750 350 g
mąka 200 g pełnoziarnista z pszenicy duru
olej lniany 1/4 szk
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
drożdże świeże 25 g
woda letnia 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z durum Zewy

Kroki postępowania

1

Obie mąki wymieszać.
Drożdże rozmieszać z cukrem.
Do drożdży umieszczonych w misce wlać wodę i wsypać sól, wymieszać.
Potem wsypać mąki i wymieszać a następnie dodać olej i wyrobić ciasto.
Krok 1 - Chleb pszenny z durum Zewy foto
2
Oprószyć je mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odgazować, wyrobić jeszcze przez chwilkę i
Krok 2 - Chleb pszenny z durum Zewy foto
3
włożyć do keksowej foremki, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować olejem.
Krok 3 - Chleb pszenny z durum Zewy foto
4
Ciasto zostawić oprószone do wyrośnięcia a gdy wyrośnie wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Chleb piec około godzinę w zależności od piekarnika.
Krok 4 - Chleb pszenny z durum Zewy foto
5
Upieczony wystudzić na kratce.
Krok 5 - Chleb pszenny z durum Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 14.04.2016 08:23
Swojski najlepszy.
Iwusia 13.04.2016 23:04
uwielbiam te Twoje chlebki
Urszula Świeca 13.04.2016 22:16
Chlebek domowy najlepszy.))
olkaaa 13.04.2016 19:30
muszę spróbować
agnieszka214 13.04.2016 18:38
Jak zawsze pycha
justynkag 13.04.2016 10:58
Piękny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak