Chleb pszenny z błonnikiem Zewy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 g typ 750
  • mąka pszenna

    450 g typ 500
  • błonnik

    3 łyżki
  • woda letnia

    500 ml
  • drożdże świeże

    8 g
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wrzucić drożdże, wsypać cukier i wlać wodę i olej.
Wymieszać a potem wsypać mąki wymieszane z solą i błonnikiem i wymieszać ciasto.
Miskę zakryć szczelnie i wstawić do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).
Potem wyjąć ciasto, uformować bochenek i wstawić do piekarnika naczynie żaroodporne.
Nagrzać do 220 stopni.
Szybko i delikatnie umieścić ciasto w naczyniu, zakryć i wstawić naczynie do piekarnika.
Piec 30 minut, potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasia.s 22.06.2017 12:58
Wygląda smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat