Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny z błonnikiem Zewy

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g typ 750
mąka pszenna 450 g typ 500
błonnik 3 łyżki
woda letnia 500 ml
drożdże świeże 8 g
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
olej rzepakowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z błonnikiem Zewy

Do miski wrzucić drożdże, wsypać cukier i wlać wodę i olej.
Wymieszać a potem wsypać mąki wymieszane z solą i błonnikiem i wymieszać ciasto.
Miskę zakryć szczelnie i wstawić do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).
Potem wyjąć ciasto, uformować bochenek i wstawić do piekarnika naczynie żaroodporne.
Nagrzać do 220 stopni.
Szybko i delikatnie umieścić ciasto w naczyniu, zakryć i wstawić naczynie do piekarnika.
Piec 30 minut, potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia.s 22.06.2017 12:58
Wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak