Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny razowy na drożdżach

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 250 gram
mąka pszenna typ 2000 250 gram
drożdże świeże 20 gram
woda letnia 300 mililitrów
cukier 1 łyżeczka
sól 3/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny razowy na drożdżach

DODATKOWO:
mąka na podsypanie blatu - ok. ½ szk.

Zaczynam od przygotowania rozczynu z drożdży: pokruszone drożdże mieszam z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Obie mąki przekładam do dużej miski, dodaję gotowy rozczyn, ciepłą wodę i sól. Wyrabiam ciasto mikserem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Przykrywam miskę lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Następnie wyjmuję ciasto z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiam rękoma, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.

Formuję chleb i przekładam do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy o wymiarach 8,5x36 cm. Ponownie przykrywam lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte wstawiam do nagrzanego do 230*C piekarnika i piekę 10 minut. Następnie obniżam temperaturę do 200*C i piekę jeszcze 20-25 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód usłyszysz głuchy odgłos. Studzę na kratce kuchennej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 17.12.2016 13:24
Taki sobie dzisiaj upiekę.
Grazyna0211 30.05.2016 09:41
smaczny chlebek
Alex_M 09.10.2014 12:15
świetny chlebek :)
Alex_M 01.03.2014 16:29
piekny chlebek :)
ankaryba 27.05.2013 11:35
domowy najlepszy!!!
barbara11561 20.04.2013 19:32
bardzo dobry taki swój chlebek
alaaa 13.11.2012 20:10
domowy najlepszy ,jeszcze ciepły pycha
ben-ka 01.03.2012 09:27
ja też je bardzo lubię:)
IZABELA29 27.02.2012 08:50
uwielbiam te domowe chlebki
ElizaT 31.01.2012 18:28
Bardzo dobre zdj?cie
caroline1983 22.01.2012 21:18
taki chleb i prawdziwe masło i juz nie trzeba żadnych dodatków :)
Magdalena1110 20.01.2012 20:51
super
IZABELA29 20.01.2012 11:00
ładnie ci wyszedł
ben-ka 20.01.2012 09:28
podziwiam,podziwiam:)
foczka-ks 19.01.2012 23:29
dobry chleb to podstawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak