Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny pełnoziarnisty na serwatce

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista 500 g
serwatka 250 ml
drożdże 30 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
olej 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny pełnoziarnisty na serwatce

Wczoraj, po domowej produkcji twarogu, została mi serwatka, którą szkoda jest bezmyślnie wylewać, ponieważ zawiera sporo wartości odżywczych, m.in. laktozę, białka, tłuszcze, sole mineralne, witaminy i cenne aminokwasy cysteiny.

Serwatkę delikatnie podgrzewamy.
Do serwatki dodajemy rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut żeby drożdże zaczęły pracować.

Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i łączymy razem.
Dodajemy pracujące drożdże i olej i zaczynamy łączyć składniki.
Ciasto wyrabiamy około 10 minut.
Z ciasta formujemy kulę, delikatnie posypujemy mąką z wierzchu, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut, aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ciasto wyrabiamy krótko, około 1-2 minut.
Formujemy z ciasta okrągły bochenek, delikatnie nacinamy z wierzchu, przenosimy na blaszkę do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Chleb pieczemy około 40 minut w 180°C.
Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 08.09.2013 18:02
Dziękuję za miłe słowa :)
Konczi 07.09.2013 15:33
super wygląda ten chlebuś
Kolorowa 07.09.2013 15:31
Mmmm, ekstra !
Mira85 07.09.2013 13:30
świetny przepis na domowy chleb
Olga_SK 07.09.2013 12:10
Piękny chleb!
adelajda 07.09.2013 11:39
domowy najlepszy
kriko 07.09.2013 11:39
pyszny chlebek
Mniam 07.09.2013 11:38
Na pewno pyszny!
Renata9 07.09.2013 11:33
Mufinko, jak tylko będę miała serwatkę to na pewno upiekę Twój chlebek
everay 07.09.2013 11:29
zapisałam i też muszę wreszcie zrobić:)
mufinka79 07.09.2013 11:18
Renata koniecznie wypróbuj, jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość, ale u mnie szybko znika!
Renata9 07.09.2013 11:16
pyszny chlebuś, nie robiłam jeszcze nigdy na serwatce, ale chyba warto spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak